در تاریخچه ماشین، سیستم شارژ آن دستخوش تحولات و تغییرات مختلفی شده و در نهایت منجر به تولید باتری های کنونی شده که تقریبا برای چند دهه اخیر ثابت بوده است. اما با اختراع ماشین های برقی و افزایش تقاضا برای بهره وری، انتظار می رود که سیستم الکتریکی ماشین ها در آینده ای نزدیک شاهد تحول تازه ای باشند. در این مقاله نگاهی به تاریخچه تکاملی سیستم شارژ ماشین می اندازیم.
جهت مشاهده قیمت باتری ماشین و خرید باتری ماشین دنا کلیک کنید.
تاریخچه تکاملی سیستم شارژ و برق ماشین از ابتدا تا به امروز
نسل اول : مدل های بدون باتری اولیه
اولین مدل های خودرو، نیازی به هیچ نوع باتری نداشتند چون استارتر برقی، رادیو، چراغ برقی یا هیچ کدام از تجهیزات برقی امروزی را نداشتند. در واقع چراغ این ماشین ها از گاز استیلن نیرو می گرفت! این وضعیت تا اوایل 1900 میلادی ادامه پیدا کرد اما بعد از آن لازم بود ماشین برای کاربردهای مختلف قادر به ذخیره برق باشد.
نسل دوم : مدل های دارای باتری با استفاده از دینام (ژنراتور)
پس از اضافه کردن بوق به ماشین راه برای اضافه کردن لوازمی مثل چراغ برقی باز شد که برای کار نیاز به باتری داشتند. کارخانجات شروع به نصب ژنراتورهایی (یا dynamo) در ماشین ها کردند که برای شارژ باتری پس از استفاده نیاز به برداشتن آن از ماشین نباشد. این مولدها راه ساده ای برای تولید جریان برق بودند و تا اواخر دهه 60 میلادی در بیشتر خودروها قرار داشتند اما در تنظیم ولتاژ مشکل داشتند و گاهی باتری را بیش از حد شارژ می کردند – بنابراین به آن آسیب می رساندند. سعی شد برای مقابله با این مشکل یک تنظیم کننده (رگولاتور) به دینام ژنراتور اضافه شود.
جهت مشاهده قیمت باتری ماشین و خرید آنلاین باتری ماشین 206 کلیک کنید.
نسل سوم: مدل های امروزی که دارای باتری است اما به جای دینام (ژنراتور) از (دینام) آلترناتور برخوردارند.
در اواخر دهه 60 میلادی لوازم برقی مختلفی در ماشین ها نصب شده بود و سیستم شارژ ماشین نیاز به منبع برق جدیدی داشت که بهتر از ژانراتورهای قدیمی کار کند. حدودا همین موقع بود (با شروع از اواسط دهه 50 میلادی) که شرکت ها در تولید خودرو شروع به سوئیچ از برق 6 ولتی به برق 12 ولتی کردند تا زمان استارت موتورهایی با نسبت تراکم (compression) بالاتر را بهتر کنند.
در این زمان دینام آلترناتور اختراع شد که شبیه دینام ژنراتور از یک میدان مغناطیسی برای تبدیل حرکت مکانیکی به الکتریسیته استفاده می کند. اما بر خلاف دینام ژنراتور خودش میدان مغناطیسی را داخل یک سیم پیچ (به نام استاتور) می چرخاند. اما دینام ژنراتور، استاتور را داخل یک میدان مغناطیسی می چرخاند. دینام آلترناتور قادر به تولید انرژی بیشتری است و نیازی به قطبش دینام ژنراتور ندارد. عملکرد دینام آلترناتور آنقدر خوب است که حتی در سیستم های شارژ اتومبیل های امروزی از آن استفاده می شود.
به این خاطر که خودروهای برقی برای کار نیاز به ولتاژ بالایی دارند و حتی خودروهای بنزینی نیز در حال تحول به سمت استفاده از سیستم های شارژ 48 ولتی هستند، به نظر می رسد سیستم های برق خودروهای آینده به اندازه سیستم های قدیمی جذاب باشد.