به دلیل گسترش استفاده از وسایل الکترونیکی مثل تلفن همراه و لپ تاپ ها، تامین انرژی این این وسایل امری ضروری است. همچنین به علت مشکلات آلودگی هوا شرکت های خودروسازی سعی در ساخت خودروهای الکتریکی و هیبریدی دارند و برای تامین انرژی الکتریکی آن ها بهترین گزینه استفاده از باتری های قابل شارژ است.
باتری های لیتیوم یونی برای توسعه وسایل نقلیه نقش قابل توجهی دارند و به علت چگالی انرژی بالا یکی از بهترین منابع تامین انرژی الکتریکی خودروهای الکتریکی به شمار می روند. باتری های لیتیوم یونی در گذر زمان ظرفیت مفید خود را حفظ می کنند و اگر از آن ها به درستی استفاده شود، زیاد عمر می کنند. شکل زیر نمونه ای از باتری لیتیوم یونی را در ابعاد مختلف نشان می دهد.فروش باتری در سایت الو باتری، جهت مشاهده قیمت باتری و خرید آنلاین باطری ام وی ام X22 کلیک کنید.
باتری های لیتیوم یونی اگرچه دارای مزایای زیادی هستند ولی مضراتی هم دارند. برخی از باتری های لیتیومی در عین امن بودن ممکن است داغ شوند و آتش بگیرند. به علت خاصیت ویژه ای که این باتری ها دارند، در صورت آتش گرفتن مواد سمی را پراکنده می کنند و به سادگی خاموش نمی شوند. یکی از علت های گرم شدن باتری لیتیوم یون، این است که به علت نزدیکی با اشیایی مثل کلید و طلا، اتصال کوتاه برقرار می شود و باعث گرم شدن این نوع باتری می شود.
جهت مشاهده قیمت باطری ماشین 66 آمپر کلیک کنید.
طرز کار باتری لیتیوم یونی
آزاد سازی انرژی و ذخیره سازی آن در این نوع باتری ها از طریق انتقال اکتون بین دو سر آند و کاتد باتری ایجاد می شود. در اینصورت مایع درون باتری که الکترولیز نام دارد بین دو سر باتری جریان دارد. مایع الکترولیز در باتری های لیتیوم یون، حاوی یون های لیتیوم است. وقتی که باتری را در دستگاه قرار می دهیم، یون های با بار مثبت به سمت کاتد حرکت می کنند، افزایش بار یون های مثبت در کاتد، باعث می شود بار مثبت کاتد از آند بیشتر شود و الکترون ها را به سمت خود بکشد. با قرار دادن وسیله برقی در بین این مدار در زمان حرکت الکترون ها به سمت کاتد باعث ایجاد انرژی در آن خواهیم شد.
ولتاژ خروجی باتری رابطه مستقیمی با واکنش الکتروشیمیایی پیل ارتباط دارد. مثلا در باتریهای سرب اسید، واکنش شیمیایی باعث تولید 2 ولت جریان می شود. در باتریهای لیتیمی واکنش الکتروشیمیایی ولتاژ تقریبی 3 ولت را تولید می نماید. بنابراین میتوان با به کارگیری تعداد پیل کمتر و با بهره گیری از واکنش های لیتیمی به ولتاژ بالاتر دست یافت.