در خودروهای احتراق داخلی، برای ایجاد انفجار درون سیلندرها احتیاج به قطعه ای است که کار جرقه زنی را انجام دهد، این کار توسط شمع صورت می گیرد. بعد از مکش سوخت و هوا به درون سیلندر و ترکیب آنها با هم، شمع با جرقه زنی باعث احتراق و تولید انرژی می شود. این انرژی باعث به حرکت در آمدن خودرو می شود. شمع بر روی سیلندر قرار می گیرد و از عایق چینی، الکترود، واشر و قسمت های دیگر تشکیل شده است.
جهت مشاهده قیمت باطری پژو پارس/پرشیا و تعویض رایگان در محل با متخصصان الو باتری در تماس باشید.
شمع های خودرو باید به صورت دوره ای سرویس شوند که در صورت نیاز تعویض شوند. شمع، قطعه ای است که در سیلند موتور قرار دارد و هنگامی که ولتاز بالا به آن اعمال می شود، جرقه بوجود می آید و این جرقه مخلوط هوا و بنزین را منفجر می کند و نیروی لازم برای موتور ایجاد می شود. اگر شمع ها سرویس نشوند موتور بد کار می کند و کارایی آن کم می شود و باعث افزایش آلودگی می شود.
شمع خودرو چگونه کار می کند
بعد از اینکه کوئل، جریان با ولتاژ پایین را از باتری دریافت کرد، ولتاژ را افزایش می دهد و بعد از آن این ولتاژ به شمع انتقال می یابد. جریان بین دو الکترود موجود در شمع افزایش یافته و ساختار گازهای درون محفظه را تغییر می دهد. با افزایش ولتاژ، گازهای موجود یونیزه می شوند و رسانای جریان الکتریکی می شوند و در محفظه ایجاد جرقه می کنند.جهت مشاهده لیست قیمت باطری ماشین 50 آمپر کلیک کنید .
انواع شمع خودرو
شمع ها براساس نوع موتورها طبقه بندی می شوند.
شمع سرد
این شمع ها برای عمل در موتورهای با دمای بالا طراحی شده اند و دارای پایه ی کوتاه می باشند.
شمع گرم
این شمع ها برای عمل در موتورهای سرد طراحی شده اند و دارای پایه های بلندتری می باشند.
شمع نیکلی
در این شمع ها جنس الکترودها از نیکل می باشد و دارای طول عمر کوتاهی هستند.
شمع پلاتینیومی
جنس الکترود های آن از پلاتینیوم است و دارای طول عمر بسیار بالایی هستند. این گونه از شمع ها توانایی تحمل دمایی بالایی دارند.
شمع ایریدیومی
در این شمع ها جنس الکترود مثبت از ایریدوم می باشد و دارای طول عمر بیشتری نسبت به شمع های پلاتینیومی هستند.
شمع های چند الکترودی
این نسل از شمع ها دارای چند الکترود منفی هستند که باعث افزایش طول عمر آن ها می شود.
علائم خرابی شمع ماشین
از اولین علائم خرابی شمع می توان به استارت نخوردن خودرو و همین طور کاهش شتاب آن در هنگام حرکت اشاره کرد. از علائم شایع خرابی شمع ها می توان به دود زدگی شمع ها نام برد که در این صورت باید آنها را تعویض کرد. اگر شمع ها مشکل پیدا کرده باشند، خودرو بد کار می کند و لرزش و صدای اضافی تولید می کند. همچنین در مواردی که به قطعات موتوری آسیب وارد شده باشد، باعث روشن شدن چراغ چک خودرو می شود.
زمان تعویض شمع ها
سعی کنید بعد از هر 50000 کیلومتر، شمع را عوض کنید. البته این زمان به شرکت سازنده ی شمع بستگی دارد. اگر به تعویض شمع در زمان تعیین شده اهمیت ندهید، به قطعات موتوری آسیب وارد می شود.
عواقب دیر عوض کردن شمع های خودرو
1. کثیف شدن محفظه احتراق به علت افزایش آلایندگی ناشی از احتراق
2. کاهش بازدهی موتور
3. اگر احتراق کامل نباشد، به کویل فشار وارد می شود و کامپیوتر خودرو از احتراق، اطلاعات دریافت می کند و دستور تولید جرقه بیشتر به کویل می دهد، که باعث می شود طول عمر کویل کاهش یابد.