یکی از قطعات خودرو که باید به صورت دوره ای بازدید شود، صفحه کلاچ خودرو است. درست است که با روی کار آمدن خودروهای دنده اتوماتیک، افراد ترجیح می دهند که از این نوع خودروها خریداری کنند، ولی هنوز هم شمار استفاده کنندگان از خودروهای با گیربکس دستی، زیاد است. از طرفی اگر از مجموعه کلاچ در خودروهای دنده دستی درست استفاده شود، عمر بیشتری می تواند داشته باشد.جهت مشاهده لیست قیمت باطری ماشین 50 آمپر کلیک کنید .
در این مقاله از الوباتری درباره ی زمان تعویض صفحه کلاچ و علائم خرابی آن و همچنین راهکارهای افزایش عمر صفحه کلاچ توضیح می دهیم. با رعایت این نکات طول عمر کلاچ شما افزایش می یابد، همچنین نشانه های خرابی کلاچ را نیز شرح می دهیم.
دلایل خرابی صفحه کلاچ
تعویض نادرست دنده
اگر قبل از فشردن کامل پدال کلاچ اقدام به تعویض کنیم یا قبل از اینکه دنده کامل جا برود، پا را از روی کلاچ برداریم، باعث آسیب به کلاچ خواهد شد. در صورت تعویض نادرست دنده، خرابی زودهنگام صفحه کلاچ و گرفتگی دیسک صفحه و کج شدن دیسک بوجود می آید.
استفاده زیاد از کلاچ
بسیاری از رانندگان با تجربه هم در ترافیک ها پای خود را روی کلاچ می گذارند که باعث استهلاک کلاچ می شود. چون حتی زمانی که پدال کلاچ کاملا بالا نیامده، به معنی استفاده از کلاچ است. همواره سعی کنید پس از تعویض دنده، پای خود را از روی کلاچ بردارید. هر چه تعداد دفعات فشردن و رها کردن پدال کلاچ کمتر باشد، طول عمر کلاچ بیشتر می شود.
استفاده از پدال کلاچ در سربالایی به جای ترمز کردن
بسیاری از افراد در سربالایی ها با فشار اندکی روی پدال کلاچ، عمل ترمز کردن را انجام می دهند، که باعث آسیب به کلاچ خواهد شد. در این مواقع می توانید از ترمز دستی استفاده کنید، که باعث جلوگیری از عقب رفتن خودرو در سربالایی می شود. در اینصورت به هنگام حرکت، ترمز دستی را پایین بیاورید و همزمان با رها کردن کلاچ، گاز دهید تا خودرو به سم جلو حرکت کند.
دلایل دیگر خرابی کلاچ
- رانندگی با شتاب زیاد
- رانندگی در ترافیک به علت توقف های متعدد
- تعداد زیاد سرنشینان خودرو
- فشار وارد کردن به موتور در سربالایی
- جهت مشاهده قیمت باتری ماشین و خرید آنلاین باتری تلیسمان کلیک کنید.
زمان تعویض صفحه کلاچ
اگر در جاده های شلوغ و پر ترافیک رفت و آمد دارید، باید هر 20 الی 40 هزار کیلومتر رانندگی، صفحه کلاچ را بررسی کنید و در صورت نیاز آن را تعویض کنید. ولی در جاده های خلوت این مقدار به 40 الی 80 هزار کیلومتر می رسد. علائمی وجود دارد که مشخص می کند، صفحه کلاچ شما نیاز به تعویض دارد، که در ادامه اشاره خواهیم کرد.
1. اگر خودروی شما شتاب خوبی ندارد ولی گاز زیادی می خورد، امکان دارد صفحه کلاچ شما تمام شده باشد.
2. اگر برای حرکت خودرو از حالت سکون نیاز به گاز دادن زیادی دارید احتمالا صفحه کلاچ آسیب دیده است.
3. لرزش خودرو در زمان حرکت هم یکی دیگر از علائم خرابی صفحه کلاچ است.
4. سفت شدن کلاچ، هم به تمام شدن صفحه کلاچ و هم به از رگلاژ درآمدن آن در رابطه است. در نتیجه باید قبل از تعویض، صفحه کلاچ را رگلاژ کنید.
5. برای تست صفحه کلاچ با دنده دو حرکت کنید. خودرو را در حالت سکون قرار دهید، سپس دنده دو بزنید و پای خود را به سرعت از کلاچ بردارید، اگر خودرو شروع به حرکت کرد یعنی صفحه کلاچ نیاز به تعویض دارد ولی اگر خاموش شد یعنی هنوز سالم است.
6. نداشتن عملکرد خوب در سربالایی نیز یکی دیگر از نشانه های خرابی صفحه کلاچ است. اگر خودروی شما در سربالایی ها نمی تواند عملکرد قابل قبولی داشته باشد، دلیلش تمام شدن صفحه کلاچ می تواند باشد.
نشانه های خرابی صفحه کلاچ
1. پرت شدن سریع پا به عقب هنگام رها کردن کلاچ
2. پله پله شدن کلاچ
3. خشک شدن و سفت شدن کلاچ
4. صدا دادن دنده هنگام جا زدن
5. افزایش نیافتن سرعت خودرو با افزایش دور موتور
6. لرزش خودرو در هنگام رها کردن کلاچ در دنده 1
7. حرکت کردن و خاموش نشدن خودرو با رها کردن کلاچ در زمانی که در حالت سکون خودرو، دنده 2 بزنیم.
عواملی که باعث کاهش عمر صفحه کلاچ می شود
عادت های غلط در رانندگی باعث تمام شدن صفحه کلاچ می شود، پس از موارد زیر اجتناب کنید.
سربالایی ها
در سربالایی ها با دنده مناسب حرکت کنید و به موتور خودرو فشار وارد نکنید. تعویض به موقع دنده در سربالایی ها و فشار وارد نکردن به موتور می تواند عمر صفحه کلاچ را افزایش دهد.
شتاب زیاد
رانندگی ایمن و بدون شتاب داشته باشید، زیرا شتاب زیاد باعث خرابی صفحه کلاچ خواهد شد.
قرار دادن پا بر روی کلاچ
پاهای خود را بعد از تعویض دنده از روی کلاچ بردارید، زیرا در صورت تماس ناچیز پای شما با کلاچ، طول عمر کلاچ کاهش خواهد یافت.
تعداد سرنشین
حمل سرنشینان بیش از ظرفیت خودرو باعث استهلاک خودرو و صفحه کلاچ می شود، پس با رعایت ظرفیت خودرو، از کاهش عمر صفحه کلاچ جلوگیری کنید.