یک از مهم ترین و حیاتی ترین سیستم های خودرو، ترمز است، به دلیل اهمیت بالای آن شرکت های خودرو سازی روز به روز تلاش می کنند تا نسل جدیدی از ترمز ها را روانه ی بازار کنند. نسل های جدید خودرو ها دارای سیستم ترمز ABS هستند به کارایی سیستم ترمز به به مراتب بهبود داده است، امکان قفل چرخ ها در ترمز های شدید این سیستم بسیار پایین است. جهت مشاهده لیست قیمت باطری ماشین و خرید باتری جک S5 کلیک کنید.
اجزای تشکیل دهنده ی ترمز خودرو
1. پدال ترمز
2. بوستر
3. پمپ
4. روغن ترمز و مخزن آن
5. لوله های انتقال دهنده ی روغن
6. لنت های ترمز
7. سیلندر ترمز چرخ ها
8. دیسک ترمز
روش کار ترمز خودرو
روش کار سیستم ترمز خودرو مبنی بر اصطکاک ایجاد شده بین دو سطح دیسک و لنت های ترمز می باشد، میزان اصطکاک بوسیله ی نیروی اعمال شده بین دو سطح تغییر می کند.هنگام ترمز کردن، روغن ترمز درون لوله های روغن حرکت میکند و به دورن سیستم ترمز گیری درون چرخ ها می رسد.
سیستم ترمز گیری بر دو نوع است
کاسه ای
در سیستم ترمز کاسه ای، فشار روغن کفش های ترمز لنت کوبی را به یک کاسه ی چرخان می فشارد.
دیسکی
در سیستم ترمز دیسکی، فشار روغن لنت های ترمز را به دیسک چرخان می فشارد و باعث کند یا توقف حرکت می شود.
هنگام فشار دادن لنت ترمز، نیرو از طریق اهرم ابتدا به بوستر منتقل می شود سپس در آن نیرو افزایش یافته و به پمپ منتقل می شود. با افزایش فشار درون پمپ ترمز روغن از طریق لوله به سمت سیلیندر ترمز چرخ ها حرکت می کند.
با رها کردن اهرم ترمز عکس این عمل اتفاق می افتد و لنت ها از دیسک ها فاصله می گیرند.
بوستر ترمز
بوستر نیروی خود را از طریق شیلنگ خلا از موتورتامین می کند، در سیستم ترمز بوستری اعمال کردن نیروی کمی به پدال ها برای کاهش سرعت یا توقف خودرو کافی است ولی اگر بوستر خراب باشد یا ماشین خاموش باشد، با ترمز کردن خودرو متوقف می شود ولی راننده باید نیروی بیشتری به پدال وارد کند.
درون بوستر سیلندری وجود دارد که در آن پیستون تعبیه شده است وقتی پدال ترمز در حالت آزاد قرار دارد پیستون بخاطر خلا معلق می ماند(در دو طرف آن خلا وجود دارد)، با فشار دادن پدال فشار در یک طرف پیستون به فشار جو می رسدو طرف دیگر کشیده می شود که باعث افزایش فشار می شود.
علائم و دلایل خرابی سیستم ترمز
کیفیت پایین لنت های ترمز
اگر لنت های ترمز دارای کیفیت بدی باشند در هنگام ترمز گرفتن صدای سوت یا خرخر از چرخ ها شنیده می شودو یا قدرت ترمز گیری کاهش می یابد.
کیفیت بد روغن ترمز
روغن ترمز می تواند به دو دلیل کارایی خود را از دست بدهد : اول این که روغن ترمزی که شرکت سازنده پیشنهاد کرده است را استفاده نکنیم دوم اینکه روغن در اثر کارکرد زیاد و داغ شدن بیش از حد رطوبت جذب کرده و کارایی خود را ازدست بدهد.
خرابی بوستر
بوستر به نوعی کمکی برای ترمزگیری راننده است، خرابی آن به دلیل نشت هوا از شیلنگ خلا و یا سوراخ شدن دیافراگم داخلی اتفاق می افتد که در این حالت نیروی ترمز گیری کاهش می یابد و پدال ترمز به سختی فشرده می شود.
خراب شدن پمپ ترمز
اگر لوازم درون پمپ ترمز خراب شود جریان یافتن رو غن درون آن کمتر می شود که باعث می شود روغن از اطراف قطعات پمپ فرار کند و ترمز خاصیت خود را از دست بدهد و در برخی موارد نیز ترمز اصلا نگیرد.
کشیدن فرمان به هنگام ترمز گیری
اگر نیروی ترمز بصورت مساوی ومتعادل بین چرخ های محور جلو یا محور عقب تقسیم نشود فرمان در هنگام ترمز گیری اغلب به سمتی کشیده می شود که ترمز در آن سمت قوی تر است.