سیستم خنک کننده، نقش مهمی را در خودرو ایفا می کند، عملکرد بد آن می تواند موجب کاهش بازدهی موتور یا آسیب به آن شود. دمای موتور بسیار مهم است، زیرا دمای پایین موتور باعث بالا رفتن غلظت و گرانروی روغن و در نتیجه روانکاری نامناسب قطعات می شود. این امر می تواند به قطعات موتور آسیب بزند. بالا رفتن دمای موتور نیز می تواند باعث رقیق شدن روغن و از بین رفتن خاصیت روانکاری آن شود. فروش باتری در سایت الو باتری، جهت مشاهده قیمت باتری و خرید آنلاین باتری پژو آردی RD کلیک کنید.
بالا رفتن دمای موتور می تواند منجر به آسیب جدی همچون سوختن واشر سرسیلندر و یا ترک برداشتن سیلندر شود. تمام خودروها در سیستم خنک کننده ی خود، دارای قطعه ای مهمی به نام ترموستات هستند، که دمای موتور را درحد ایده آل خود، یعنی 85 درجه، نگه می دارد.
نحوه ی کار ترموستات
ترموستات بین موتور و رادیاتور خودرو قرار دارد و دمای موتور را در نزدیکی دمای تنظیم شده ی خود نگه می دارد، ترموستات این کار را با تنظیم جریان آب از رادیاتور به موتور انجام می دهد. ترموستات دارای یک محفظه ی مهر و موم شده است که درون پودر آن مومی با دمای ذوب خاصی قرار دارد، با منبسط شدن آن عمل قطع و وصل جریان کنترل می شود.
ترموستات در دمای معینی که دمای بهینه ی موتور است، باز می شود. ترموستات دارای سیلندری است، که ماده ای حساس به حرارت در آن قرار دارد، از درون این سیلندر میله ای به سوپاپ ترموستات متصل است و در هنگام افزایش دمای موتور، با انبساط این موم داخل سیلندر، میله حرکت کرده و سوپاپ را باز می کند.
هرچه دما بیشتر باشد سوپاپ ترموستات نیز بیشتر باز خواهد ماند، باز ماندن سوپاپ، رابطه ای مستقیم با دمای موتور دارد.
علایم خرابی ترموستات
اگر ترموستات خودرو خراب شود، اولین نشانه ها در درجه ی آمپر خودرو ظاهر می شود، به این صورت که یا آمپر بسیار پایین می ماند، یا به محدوده ی خطر گرما نزدیک می شود.
از دیگر علایم خرابی ترموستات، می توان به نشت آب از آن نام برد، این نشتی می تواند از قسمت های مختلف ترموستات رخ دهد.
افزایش یکباره ی مصرف سوخت و روغن سوزی از دیگر نشانه های خرابی ترموستات است.
عواقب حذف ترموستات
بعضی از رانندگان متاسفانه در فصل تابستان ترموستات را باز می کنند، از عواقب این کار می توان به فرسایش موتور، افزایش مصرف سوخت و همین طور تاب برداشتن سیلندر نام برد.