بطور کلی می توان گفت که وظیفه سیستم تعلیق ایجاد ارتباط بین خودرو و جاده است. این سیستم شامل اجزایی همچون چرخ ها، فنرها، کمک فنرها و ستون های نگهدارنده می شود. این سیستم بین شاسی و چرخ ها قرار گرفته است و وظیفه ی جلوگیری از انتقال ارتعاشات به درون کابین و قطعات خودرو را دارد و باعث می شود که سفر راحت و ایمن داشته باشید. وظیفه ی بعدی این سیستم مسیردهی و فرمان دهی به خودرو توسط چرخ ها است.
اگر این سیستم در خودرو وجود نداشته باشد، قطعات بکار رفته در خودرو به دلیل وارد شدن ارتعاشات در هنگام حرکت، عمر کوتاهی خواهند داشت و رانندگی بسیار دشوار خواهد بود.
جهت مشاهده قیمت باطری ماشین 50 آمپر کلیک کنید.
اجزای تشکیل دهنده سیستم تعلیق خودرو
این سیستم شامل اجزای داخلی فنر، کمک فنر، سیبک، بوش، طبق و چرخ ها است که هر کدام از این اجزا وظیفه خاصی را در کنترل و حفظ تعادل خودرو در هنگام حرکت دارند. برای مثال می توان گفت که کمک فنرها وظیفه ی کنترل ارتعاشات فنرها را برعهده دارند، در صورت خرابی کمک فنرها، خودرو بسیار خشک و سفت حرکت کرده و رانندگی بسیار سخت و طاقت فرسا می شود. فروش باتری محصولات تویوتا و تعویض رایگان توسط الو باتری .
سیبک قطعه ای است که برای اتصال قطعات با یکدیگر در خودرو بکار می رود. از مهم ترین خصوصیات این قطعه می توان به توانایی گردش از درون آن نام برد. بوسیله ی سیبک می توان دو قطعه را که هر کدام در حال جابجایی و گردش هستند را به هم بصورت محکم متصل کرد. با استفاده از بوش ها نیز می توان قطعات متحرک را به هم وصل کرد. تنها تفاوت بوش با سیبک در این است که قطعاتی که با بوش به هم وصل شده اند، تنها در یک سمت توانایی حرکتی دارند.
طبق نیز یک قطعه اتصال دهنده است. این قطعه شاسی را به چرخ ها اتصال می دهد. طراحی طبق به گونه ای است که در سمتی که به شاسی متصل است، از بوش و در سمتی که به چرخ ها متصل است از سیبک ها برای اتصال استفاده می کند.
انواع سیستم تعلیق خودرو
از انواع مختلف سیستم های تعلیق می توان به سه نوع مک فرسون، تعلیق مستقل و تعلیق طبق دار دوبل نام برد.
سیستم تعلیق مک فرسون
در این گونه از سیستم ها، فنر به شاسی متصل است به همین دلیل ممکن است برخی از ضربات درون خودرو احساس شود. در این سیستم ها وزن خودرو به وسیله ی کمک فنرها تحمل می گردد و یکی از ارزانترین سیستم های تعلیق موجود در بازار است. همین طور بخاطر هزینه های پایین نگهداری، بیشتر خودروهای میان رده از این سیستم بهره می برند.
سیستم تعلیق مستقل
این سیستم نسبت به سیستم مک فرسون بسیار نرم و روان تر عمل می کند و ارتعاشات بسیار اندکی را وارد خودرو می کند. دلیل این امر را می توان این گونه بیان کرد که برای هر چرخ یک سیستم تعلیق جداگانه طراحی شده است و در صورت ارتعاش در هر چرخ، ضربه فقط به همان چرخ وارد می شود.
تعلیق طبق دار دوبل
این نوع از سیستم ها نیز دارای نرمی و انعطاف پذیری خاصی هستند. در خودروهایی که از این سیستم استفاده می کنند در شرایط پیچ ها و مسیر های ناهموار جاده ای، بسیار نرم تر و کنترل پذیرتر هستند. دلیل این امر را می توان این گونه بیان کرد که از دو طبق، یکی در زیر و دیگری در بالا استفاده می شود. بین این دو طبق یک فنر مارپیچی قرار می گیرد که این امر باعث می شود کنترل خودرو بسیار آسان تر شود.
زمان تعویض سیستم تعلیق
از نشانه های وجود اشکال در سیستم تعلیق می توان به نزدیکی خودرو به موانع موجود در خیابان نظیر سرعت گیر و دست اندازها، شنیده شدن صداهای غیر معمول در هنگام عبور از موانع جاده ای، متمایل شدن بیش از حد خودرو به سمت درونی پیچ در هنگام دور زدن اشاره کرد. برای جلوگیری از فرسوده شدن زود هنگام کمک فنرها بهتر است از ترمز زدن های ناگهانی پرهیز کرد. این کار باعث سالم ماندن لنت های ترمز نیز می شود.
برای بررسی سالم بودن سیستم تعلیق می توانید دستان خودرو را روی یکی از گلگیرها بذارید و روی آن فشار دهید تا کمی کمک فنر فشرده شود، سپس دستان خود را رها کنید تا کمک فنر به حالت اولیه خود بازگردد، اگر هنگام رها کردن، کمک فنرها به حالت اولیه برنگشت و با نوسان زیاد به حالت پایدار رسید، می توان به این نتیجه رسید که سیستم تعلیق مشکل دارد و باید آن را تعمیر کرد. بهتر است برای مشاهده و بررسی دقیق سیستم تعلیق خودرو، آن را به یک مکانیکی ببرید تا بهتر بتوانید از سلامت آن اطمینان حاصل بکنید.