بسیاری از شرکت های خودروسازی وجود سیستم مالتی پلکس روی خودروهایشان را یک امتیاز مثبت می شمارند. در حقیقت مالتی پلکس، کلیه دستوراتی که راننده صادر می کند را به یک واحد مرکزی الکترونیکی ارسال می کند و از آنجا فرمان های لازم برای عملگرها ارسال می شود. در ایران اولین بار این سیستم ها روی خودروهای پژو 206 نصب شد، ولی از آن زمان تا به حال این سیستم روی بسیاری از خودروها نصب شده است.
هوشمند شدن وسایل برقی و الکترونیکی در خودروها، باعث شده است که خودروسازان بتوانند علاوه بر تسهیل فرآیند عیب یابی سیستم، ایمنی و رفاه راننده و سرنشینان داخل خودرو را بهتر تامین کنند.
فروش باطری وانت آریسان و باطری جنتو همراه تعویض رایگان توسط الو باتری
مالتی پلکس چیست؟
مالتی پلکس به معنای چند جزئی بودن می باشد و در خودرو به این معنی است که اجزای مختلف خودرو بصورت جدا از هم کار کرده ولی یک سیستم آنها را به هم متصل می کند. در حقیقت خودرویی که از این سیستم بهره می برد تمامی اجزای آن بطور مستقل کار خواهند کرد و یک هدف یکسان که روشن شدن و به حرکت درآمدن خودرو و فعال شدن امکانات رفاهی است، دنبال خواهد شد.
بکار بردن سیستم مالتی پلکس در خودرو باعث می شود که حجم سیم کشی و تعداد اتصالات کاهش یابد، این کار باعث افزایش عمر سیستم برق و آسان شدن عیب یابی آن می شود. اگر این سیستم در خودرو وجود نداشته باشد برای هر اتصال و دستگاهی که نیاز به برق دارد، یک سیم جداگانه و یک اتصال مجزا باید از باتری و دکمه ی کنترل داشته باشیم. یعنی برای روشن کردن چراغ ها باید یک سیم جدا داشته باشیم. همین طور برای چراغ های راهنما، بوق، برف پاکن و بقیه ی موارد نیز هرکدام یک سیم جدا داشته باشد.این اتفاق باعث می شود که میزان سیم های عبوری از قسمت داشبورد و زیر فرمان زیاد شود و عیب یابی و نگهداری آن نیز مشکل باشد.
سیستم مالتی پلکس کلیه ی دستورات و فرامینی که راننده و یا دیگر تجهیزات خودرو صادر می کنند را بصورت کد شده به واحد مرکزی الکترونیک یا BSI منتقل می کند. BSI کدهای دریافت شده را خوانده و دستورات لازم را بخش های مورد نظر ارسال می کند. (BSI وظیفه ی ارتباط میان اجزا مختلف الکترونیکی را دارد.) به عبارت ساده تر برای تعریف مالتی پلکس می توان گفت که در این سیستم به جای استفاده از چندین سیم فقط از یک سیم استفاده شده است.
هر کدام از کدهایی که سیستم مالتی پلکس ایجاد می کند مسئول یک کار متفاوت است، مثلا دستور روشن شدن چراغ ها را یک کد جداگانه و دستور استفاده از بوق توسط یک کد جداگانه از همان سیم به BSI منتقل می شود. بعد از آن BSI دستورات را اجرا می کند.
مزایای استفاده از سیستم مالتی پلکس در خودروها
1. کاهش حجم سیم کشی خودرو
2. کاهش میزان اتصالات سیم ها درون خودرو
3. آسانتر شدن عیب یابی و نگهداری خودرو
4. کاهش قیمت تمام شده خودرو
5. کاهش مصرف انرژی
6. افزایش کیفیت عملکردی
7. کاهش زمان ساخت و مونتاژ خودرو
8. کاهش هزینه تعمییر و نگهداری خودرو