امروزه یکی از بزرگترین مشکلات بشر که آثار زیان باری بر سلامت مردم داشته و علل مرگ و میرهای بسیاری است، آلودگی هوا است. همچنین آلودگی هوا از طریق آسیب به سیستم جوی کره زمین، باعث آسیب به سلامتی انسان ها می شود. بیشتر آلودگی شهرها را خودروها تولید می کنند. به همین دلیل برای جلوگیری از آلودگی هوا در بسیاری از کشورها، خودروسازها بیشتر تمایل به تولید خودروهای هیبریدی، الکتریکی و یا خودروهایی با کمترین میزان مصرف سوخت دارند تا از این طریق به کاهش آلودگی هوا کمک کنند. فروش باتری ام وی ام 550، الو باتری همراه شماست.
مبدل کاتالیستی چیست؟
مبدل کاتالیستی وسیله ای است که سر راه خروجی اگزور قرار می گیرد و طی یک سری واکنش های شیمیایی گازهای سمی حاصل از احتراق را تبدیل به گازهای بی ضرر می کند. این مبدل ها دارای انواع مختلفی هستند که نوع واکنش های آنها بستگی به نوع موتور و سوخت مصرفی آن دارد. برای مثال می توان گفت که مبدل های های کاتالیستی خودروهای دیزلی طوری طراحی شده است که در آن واکنش های اکسیداسیون و تبدیل اکسید نیتروژن و کربوهیدرات های حاصل از سوختن ناقص سوخت به دی اکسید کربن، نیتروژن و آب انجام گیرد. جهت مشاهده قیمت باطری ام وی ام X22 کلیک کنید.
اجزای تشکیل دهنده مبدل های کاتالیستی
مبدل های کاتالیستی از سه بخش هسته کاتالیستی، لایه اکسیدی و ماده کاتالیست تشکیل شده است.
هسته کاتالیستی
در مبدل ها از بسترهای سرامیکی با ساختار لانه زنبوری استفاده می کنند.
لایه اکسیدی
این لایه به عنوان نگهدارنده ی ماده کاتالیست به مبدل اضافه می شود که سطح کاتالیست را افزایش می دهد. جنس این لایه اکثرا از اکسید آلومنیوم، دی اکسید تیتانیوم، دی اکسید سیلیکون یا ترکیبی از سیلیکا یا آلومینا است.
ماده کاتالیست
در واقع مهم ترین بخش یک مبدل کاتالیستی، کاتالیست آن است که معمولا از جنس پالادیوم، رادیوم، پلاتین، طلا و کادمیوم است.
واکنش های درون مبدل های کاتالیستی
بطور کلی می توان گفت که واکنش های مبدل ها بر اساس نوع مبدل، یکی از انواع واکنش های دو مرحله ای یا سه مرحله ای است.
مبدل های کاتالیستی مبتنی بر واکنش های دو مرحله ای
در این مبدل ها طی واکنش های دو مرحله ای، مونواکسید کربن و هیدروکربن های حاصل از احتراق ناقص سوخت، به دی اکسید کربن و آب تبدیل می شوند.
مبدل های کاتالیستی مبتنی بر واکنش های سه مرحله ای
در این مبدل ها طی واکنش های سه مرحله ای، اکسید های نیتروژن به گاز نیتروژن و اکسیژن و همین طور مونواکسیدکربن و هیدروکربن های ناشی از احتراق ناقص سوخت به دی اکسید کربن و آب تبدیل می شود.
در این مبدل ها واکنش های ناخواسته ای صورت می گیرد که با اعمال تغییراتی در مبدل، موجب تغییر ماهیت ماده ی کاتالیست و و لایه اکسیدی می شود و می تواند عملکرد بهینه مبدل را کاهش دهد. برای مثال می توان گفت که تولید سولفید هیدروژن می تواند باعث مسموم شدن کاتالیست شود. برای جلوگیری از این اتفاق می توان به لایه اکسیدی، نیکل یا منگنز اضافه کرد.