بیشتر رانندگان، رانندگی با خودروهای مجهز به دنده دستی را ترجیح می دهند. اولین راه برای انتخاب خودروی مورد نظرتان این است که با کدام نوع جعبه دنده می توانید به راحتی رانندگی کنید. آیا جزو آن دسته افرادی هستید که خودرو را فقط برای رسیدن به مقصدهای کوتاه استفاده می کنید و یا اینکه بیشتر اوقات در جاده ها رانندگی می کنید، یا اینکه بیشتر مسیر را در ترافیک می مانید و یا اینکه طرفدار دنده عوض کردن هستید.
جهت مشاهده قیمت باطری پراید و خرید آنلاین با متخصصان الو باتری در تماس باشید.
گیربکس دستی
برای برخی افراد، تعویض دنده در حال رانندگی به نوعی حس خوبی دارد، گرفتن دسته دنده و استفاده از آن و همچنین حس کنترل خودرو از مواردی است که رانندگی با دنده دستی را لذت بخش می کند. ولی باید توجه کرد که اگر شما از خودرو برای رسیدن به مقصدهای کوتاه و پرترافیک استفاده کنید، تعویض دنده و کلاچ گرفتن بسیار خسته کننده می شود. همین طور گرفتن مداوم کلاچ و تعویض دنده می تواند به صفحه کلاچ و یا گیربکس آسیب برساند.
بسیاری از افراد توجه کافی را در هنگام تعویض دنده نمی کنند و آن را بیهوده می دانند. که این خود دلیلی بر خرابی زود هنگام گیربکس است. در بسیاری از خودروهای سنگین از گیربکس اتوماتیک استفاده می شود و تقاضای زیادی دارد. خودروهایی که دارای گیربکس دستی هستند می تواند شما را هنگام فروش با مشکل مواجه کند.
مزایای استفاده از گیربکس دستی
1. تعویض دنده توسط راننده
2. کارآمدتربودن نسبت به گیربکس های اتوماتیک
3. قیمت ارزان برای خرید
معایب استفاده از گیربکس دستی
1. باید از نیروی فیزیکی زیادی برای استفاده از آن به کار برد.
2. هنگام ترافیک استفاده از آن سخت است.
3. استفاده ی نادرست از آن می تواند به گیربکس خودرو آسیب برساند.
گیربکس و دنده اتوماتیک
گیربکس های اتوماتیک از یک ابزار به نام تبدیل گشتاور یا توربین استفاده می کنند که قدرت موتور را انتقال می دهد و یا به نوعی کار کلاچ را انجام می دهد. خودروهای دارای گیربکس های اتوماتیک، در مسیرهای یکنواخت و هموار نسبت به مسیرهای پیچ در پیچ بهتر عمل می کنند. مدل گیربکس اتوماتیک CVT نسبت به دیگر مدل های گیربکس اتوماتیک بهتر عمل می کند و دارای مصرف سوخت بهینه تری است.
در مقایسه ی دو مدل گیربکس دستی و اتوماتیک می توان دریافت که به دلیل وابستگی گیربکس های اتوماتیک به قدرت موتور، تعویض دنده در آنها نسبت به مدل های دستی، کارآمد تر خواهد بود.
مزایای استفاده از گیربکس اتوماتیک
1. استفاده آسان از گیربکس
2. تعویض دنده ی نرم
3. رانندگی آسان
معایب استفاده از گیربکس اتوماتیک
1. مصرف سوخت بیشتر
2. قیمت بیشتر
آیا هزینه تعمیر گیربکس اتوماتیک بیشتر از گیربکس دستی است؟
از آنجایی که گیربکسهای اتوماتیک ذاتاً پیچیده تر از گیربکسهای دستی هستند، تعمیر آنها میتواند بسیار هزینهبر باشد. کامپیوترها و اجزای منحصر به فرد آنها میتوانند تعمیرات را پیچیده کنند و زمان بیشتری را از مکانیک گرفته و همچنین به قطعات جایگزین بیشتری نیاز داشته باشند. قطعات و کار بیشتر متاسفانه برای راننده به معنای هزینه بالاتر است.
از طرفی، عادات رانندگی فردی و نحوه نگهداری میتواند تأثیر زیادی بر زمان و تعداد دفعات نیاز خودرو به تعمیر گیربکس داشته باشد. از آنجایی که رانندگان خودروهای دستی نیاز به تعویض دنده دارند، عادت و خطای انسان قطعات را سریعتر فرسوده میکند و به این ترتیب هزینههای تعمیر بالاتر میرود که میتواند در دراز مدت بیشتر از هزینه تعمیرات گیربکسهای اتوماتیک باشد.
به طور کلی، هزینههای تعمیر برای هر دو جعبه دنده اتوماتیک و دستی بسیار متفاوت است که نمیتوان قاطعانه گفت که کدام یک گران تر است. با توجه به بسیاری از ملاحظات، از جمله عادات رانندگی فردی، ضمانتهای سازنده، دوام قطعات و انواع تعمیرات، پاسخی قطعی برای این سوال وجود ندارد.
نحوه نگهداری از گیربکس اتوماتیک و دستی
تفاوت اصلی در تعمیر و نگهداری گیربکس اتوماتیک و دستی این است که چگونه با مایع گیربکس رفتار کنید.
در اینجا به چند نکته برای نگهداری از گیربکس دستی و جلوگیری از خرابی آن اشاره کردهایم:
1- با هر تعویض دنده، پای خود را به طور کامل از روی پدال کلاچ بردارید. به عبارت دیگر، سوار کلاچ نشوید.
2- سیستم خنک کننده موتور خود را به طور دوره ای سرویس کنید. سیستم خنک کننده خودرو شما از گرم شدن بیش از حد موتور جلوگیری میکند.
3- گیربکس خود را سالی یک بار بشویید. مدت زمان ماندگاری مایع گیربکس در ماشین به دمای کارکرد خودرو و میزان رانندگی شما بستگی دارد.
4- هنگامی که نیاز به کاهش سرعت دارید، دنده را کم نکنید. کاهش دنده باعث ساییدگی و پارگی بیشتر گیربکس میشود. همیشه از ترمز برای کاهش سرعت و توقف استفاده کنید.
5- بهتر است حداقل یک بار در سال یک بررسی گیربکس برای جلوگیری از نشتی و سایر ناهنجاریها و همچنین بررسی دورهای سطح، رنگ و بوی مایع گیربکس، تعمیر و نگهداری پیشگیرانه انجام شود.