یکی از سیالاتی که نقش مهمی در خودرو دارد، روغن هیدرولیک نام دارد. در خودروهای امروزی روغن هیدرولیک نقش روان کنندگی و انتقال قدرت را بر عهده دارد. این روغن عملکردی شبیه روغن ترمز دارد با این تفاوت که روغن هیدرولیک باعث روان تر شدن چرخش فرمان و انتقال قدرت به آن می شود. خودروهای قدیمی تر از سیستم فرمان مکانیکی بهره می برند که فرمان پذیری خودرو را سخت و دشوار می کرد و همین طور باعث خستگی راننده می شد. ولی با اختراع سیستم هیدرولیکی، فرمان پذیری خودرو با استفاده از روغن هیدرولیک بسیار آسان شده است. در این مقاله قصد داریم به توضیح نحوه کارکرد روغن هیدرولیک در خودرو بپردازیم.
جهت خرید باتری ورنا و باتری آوانته بههمراه تعویض رایگان در محل با متخصصان الو باتری در تماس باشید.
روغن هیدرولیک چیست؟
روغن هیدرولیک نوعی سیال برای انتقال قدرت و به حرکت درآوردن قطعات متحرک خودرو می باشد. این روغن ها به دو نوع روغن های سنتتیک و روغن های نفتی تقسیم بندی می شود. این روغن از دو عامل فشار و جریان جهت انتقال قدرت استفاده می کند. روغن های هیدرولیک فقط در خودروهای سبک بکار نمی روند، بلکه از این روغن ها می توان در جرثقیل ها، پمپ ها و جک ها استفاده کرد. بطور کلی می توان که در سیستم هیدرولیک مهم ترین بخش مربوز به روغن است، بدون روغن سیستم نمی تواند کارآیی مناسبی داشته باشد.
عملکرد روغن هیدرولیک بسته به نوع استفاده از آن به عوامل متفاوتی بستگی دارد:
1. گرانروی یا ویسکوزیته ی روغن(وزن روغن)
2. درجه حرارت عملکردی
3. میزان مقاومت لایه های روغن
4. PH و خاصیت اسیدی روغن
5. مقاومت در برابر اکسید شدن
6. خاصیت جذب کنندگی روغن
زمان تعویض روغن هیدرولیک
زمان تعویض روغن هیدرولیک به عوامل مختلفی بستگی دارد که در صورت مشاهده این موارد باید آن را تعویض کرد.
1. تیره شدن رنگ روغن
2. به مشام رسیدن بوی سوختگی از روغن
3. کف کردن سطح روغن
4. افزایش سفتی روغن
5. سیاه و مات شدن روغن
6. وجود ذرات معلق درون روغن
7. پایین آمدن سطح روغن مخزن
نکته ای که در این زمینه مهم است و باید به آن توجه کرد این است که در تعویض روغن هیدرولیک به دلیل خاص بودن ترکیبات سازنده آن و همین طور گرانروی پایین روغن هیدرولیک، نباید روغن های مختلف را با هم ترکیب و به سیستم هیدرولیک اضافه کرد. همین طور بهتر قبل از اضافه کردن روغن جدید، تمام روغن کهنه را تخلیه و سپس اقدام به اضافه کردن روغن جدید کرد.
البته راههایی برای افزایش زمان تعویض روغن هیدرولیک وجود دارد، از جمله:
- اطمینان حاصل کنید که هر روغنی که استفاده میکنید با کیفیت بالا و از یک تامین کننده است که میتواند در صورت نیاز پشتیبانی فنی را ارائه دهد.
- مراقب شرایط تعویض روغن هیدرولیک باشید. اطمینان حاصل کنید که مایع همیشه تمیز نگه داشته میشود.
- در صورت زیاد شدن اکسیداسیون یا آلودگی، هرچه سریعتر برای تعویض روغن اقدام کنید.
در حالی که کاربر میتواند با این راهکارها به حفظ عمر روغن کمک کند، روشهای مختلفی نیز برای اطمینان از عمر طولانی روغن هیدرولیک در خود روغن وجود دارد. به عنوان مثال استفاده از مواد افزودنی. مواد افزودنی مورد استفاده در روغن بستگی به این دارد که روغن برای چه کاری در سیستم استفاده میشود. این به روغن اجازه میدهد در شرایط مختلف کار کند.
- ضد سایش: طول عمر قطعات و ماشین آلات هیدرولیک را افزایش میدهد.
- جریان سرد: این مواد افزودنی، سیستم را قادر میسازد در محیطهای بسیار سرد کار کند.
- ضد کف: یک ماده ضد کف برای روغن هیدرولیک باعث کاهش کف در مایع که گاهی اوقات توسط مواد شوینده ایجاد میشود، خواهد شد. این کف کردن میتواند کیفیت روانکاری محصول را کاهش داده و در نتیجه باعث آسیب شود.
- آنتی اکسیدان: امکان استفاده طولانی تر بدون تغییر روغن و همچنین کاهش رسوب لجن را فراهم میکند.
- ضد زنگ: یک پوشش محافظ ایجاد کرده که خطر آسیب زنگ ناشی از تماس با اکسیژن را کاهش میدهد.
معیارهای انتخاب روغن هیدرولیک خوب
چگونه متوجه شوید که از روغن هیدرولیک مناسب استفاده میکنید؟ برای اکثر ماشینهای روغن کاری شده، گزینههای زیادی در مورد انتخاب روانکار وجود دارد. فقط به این دلیل که یک ماشین با یک محصول خاص کار میکند به این معنی نیست که محصول برای کاربرد بهینه است. بیشتر مشخصات نادرست روانکار منجر به خرابی ناگهانی و فاجعه آمیز نمیشود، بلکه عمر متوسط اجزای روغن کاری شده را کوتاه کرده و در نتیجه مورد توجه قرار نمیگیرد.
در مورد هیدرولیک، دو معیار اصلی وجود دارد: درجه ویسکوزیته و نوع روغن هیدرولیک. این مشخصات معمولاً با توجه به نوع پمپ هیدرولیک به کار رفته در سیستم، دمای عملیاتی و فشار عملکرد سیستم تعیین میشود. اما به همین جا ختم نمیشود.