موتور به عنوان قلب تپنده ی خودرو عمل می کند و باتری تامین کننده ی انرژی الکتریکی آن است. باطری به عنوان یکی از مهم ترین بخش های خودرو است که تاثیر مستقیمی روی عملکرد صحیح خودرو دارد و در صورت درست عمل نکردن، می تواند باعث بروز ایراد در خودرو شود. وظیفه اصلی باتری تامین انرژی استارت است.
هنگام خاموش بودن خودرو تمام برق لوازم الکتریکی خودرو توسط باتری تامین می شود ولی پس از اینکه خودرو روشن شد، دینام، برق خودرو را تامین می کند. همین طور دینام هنگام روشن بودن موتور، باطری را نیز شارژ می کند. بطور کلی باتری ها در دو نوع سیلد و آبدار دسته بندی می شوند. در ادامه به توصیف باتری های سرب اسیدی و AGM خواهیم پرداخت. درباره باتری AGM بیشتر بخوانید.
باتری های سرب اسیدی
باطری های سرب اسیدی دارای شش محفظه یا سلول هستند. درون هر کدام از این سلول ها چند صفحه ی مثبت و منفی از جنس سرب قرار دارد. بین صفحات هر کدام از این سلول ها محلول الکترولیتی وجود دارد که از 65 درصد آب و 35 درصد آسید سولفوریک تشکیل شده است. سلول های باتری از طریق واکنش با اسید، الکترون از دست می دهند و از این طریق می توانند جریان برق تولید کنند.
هر باتری در محفظه ی خود دارای تعدادی صفحه ی سربی است که هر کدام از این صفحات به وسیله یک اتصال دهنده به هم متصل هستند. همین طور هر کدام از این صفحات می توانند 2.2 ولت برق تولید کنند که با اتصال به یکدیگر ولتاژ افزایش یافته و به 12 ولت می رسد.
معایب باطری اسیدی
یکی از این معایبی که باتری های اسیدی دارند این است که هر چند یکبار باید سطح الکترولیت درون باتری را بررسی کرد. زیرا به خاطر شناور بودن محلول بین صفحات امکان آزاد شدن گازهای هیدروژن و اکسیژن از باتری وجود دارد.
این باتری ها در مقابل تکان های شدید حساس هستند و وارد آمدن ضربه به آن ها می تواند به صفحات درون باطری آسیب برساند و یا اینکه موجب قطع شدن اتصال دهنده صفحات شود. در این صورت باطری، قابلیت استفاده خود را از دست می دهد و باید آن را با یک باتری جدید تعویض کرد.
باتری های AGM
باطری های AGM (جدا کننده ی جذبی) با توجه به ساختاری که دارند در دو گروه مارپیچی و مسطح ساخته می شوند. این باتری ها در دسته باتری های سیلد طبقه بندی می شوند. صفحات این باتری ها دارای بیش از 99.9 درصد سرب هستند. مزیت استفاده از این مقدار سرب در ساختار باتری، بالا بودن شاخص CCA یا آمپراژ باتری در هوای سرد است. درون این باتری ها از فایبرگلس استفاده می کنند که علاوه بر نقش جداکنندگی بین صفحات، با جذب الکترولیت به عنوان یک اسفنج عمل می کند و اجازه نمی دهد تا اسید آزادانه درون باتری شناور شود و موجب آزاد شدن گاز از باتری گردد. به این دلیل این باتری ها نیازی به بازدیدهای دوره ای ندارند.
مزیت باطری AGM
به دلیل ساختار متفاوت، این باتری ها در مقابل ضربات وارده مقاوم هستند، به طور دقیق تر این باتری ها دارای حدود 3 برابر مقاومت بیشتر در برابر ضربات وارده نسبت به باتری های اسیدی معمولی هستند.
تفاوت باتری های AGM با اسیدی
باتری های AGM مسطح از لحاظ شیمیایی با نوع اسیدی مشابه هستند، با این تفاوت که طراحی منسجم تری نسبت به این گونه باتری ها دارند. در این باتری ها جداکننده فایبرگلس بین صفحات مثبت و منفی قرار گرفته است که هیدروژن و اکسیژن را درون محلول نگه می دارد و اجازه نمی دهد که به بیرون از باتری نشت کنند. همین طور از شناور شدن الکترولیت درون باتری جلوگیری می کند. یکی از ویژگی های بارز این نوع از باتری ها، محدود نبودن زاویه نصب آنها است. به دلیل ساختار و طراحی خاص، باتری های AGM برای کارهایی با عملکرد بالا مناسب هستند و بیشتر در خودروهای مدرن که به نواسانات برق حساس اند، استفاده می شود.