یکی از قطعات مهم خودرو که اطلاعات بخش های مختلف را در هر زمان به کامپیوتر خودرو (ECU) ارسال می کند، سنسور ضربه یا ناک سنسور است. این قطعه مستقیما به ECU متصل است تا اطلاعات سریع تر به آن برسد. وظیفه ی این قطعه ارسال میزان لرزش موتور به کامپیوتر خودرو است. این قطعه در خودروها در جایی نصب می شود که بیشترین ضربه و لرزش را داشته باشد تا بتواند به سرعت شرایط نامطلوب را تشخیص و به کامپیوتر ارسال کند. جهت خرید باتری هیوندای IX55 و تعویض رایگان در محل با متخصصان الو باتری در تماس باشید. در ادامه این مقاله به توضیح بیشتر این قطعه خواهیم پرداخت.
سنسور ضربه چیست؟
همان طور که قبلا گفته شد، سنسور ضربه یکی از قطعات خودرو است که وظیفه دارد تا میزان لرزش های موتور را به ECU بفرستد. نکته مهم این است که سنسور ضربه لرزش تمام قسمت ها را اندازه گیری کرده و به کامپیوتر می فرستد. اگر بر اساس اطلاعات ارسال شده نتایج طبیعی باشد کامپیوتر هیچ عکس العملی از خود نشان نخواهد داد. ولی اگر نتایج اندازه گیری شده از حد استاندارد زیاد یا کم باشد، کامپیوتر چراغ چک را روشن می کند. همین طور برای اصلاح این وضعیت مقدار پاشش سوخت را کم کرده و نسبت سوخت به هوا را بیشتر یا غنی تر می کند.
لرزش های موتور باعث کاهش عمر قطعات و از بین رفتن سریع آنها می شود. برای رفع این مشکل، کامپیوتر میزان پاشش سوخت را از طریق انژکتورها کم می کند و از این طریق لرزش ها را کاهش و به حداقل می رساند. در برخی موارد نیز سنسور ضربه حالت حالت بحرانی را نشان دهد که در این صورت کامپیوتر خودرو چراغ چک را روشن می کند که در این صورت باید سریعا به یک تعمیرگاه مراجعه کرد.
عیب یابی سنسور ضربه یا ناک سنسور
در برخی مواقع ممکن است میزان لرزش موتور در حد نرمال باید و مشکل چندانی در آن وجود نداشته باشد ولی سنسور ضربه اقدام به ارسال خطا به کامپیوتر خودرو بکند. در این شرایط به احتمال زیاد مشکل از عدد اکتان پایین بنزین است. اگر عدد اوکتان بنزین پایین باشد، بنزین بخوبی نمی سوزد و سنسور ضربه مدام وارد مدار می گردد و علائم خطا ارسال می کند. برای رفع این مشکل کامپیوتر خودرو مقدار پاشش سوخت را کم می کند که آن هم در نوبت خود باعث کاهش توان موتور می گردد. برای برطرف کردن این مشکل ابتدا بنزین داخل باک را تخلیه و سپس از بنزین دیگری استفاده کنید. بهتر است برای مدتی از بنزین سوپر استفاده کنید تا مشکل سنسور ضربه حل شود.
هر چه عدد اوکتان سوخت پایین باشد، مقاومتش در برابر فشرده شدن کاهش می یابد و در اثر فشرده شدن می سوزد. این انفجار زود هنگام به سر پیستون ضربه وارد می کند و باعث لرزش موتور می گردد. این ضربه ها می تواند به قطعات درون موتور از جمله به پیستون ها، شاتون ها و یا حتی خود میل لنگ آسیب بزند.
هر چه عدد اوکتان سوخت بالا باشد، مقاومتش در برابر فشرده شدن نیز افزایش می یابد و در اثر فشرده شدن، زودهنگام به احتراق نمی رسد. به همین دلیل خودروهای امروزی از سوختی با عدد اوکتان بالاتری از 98 درصد استفاده می کنند. گازوئیل دارای عدد اوکتانی پایین تر از بنزین است، به همین دلیل موتورهای دیزلی شمع ندارند. زیرا گازوئیل در اثر فشرده شدن می سوزد و عمل احتراق بطور خودکار انجام می شود. اگر عدد اوکتان سوخت پایین نباشد و سنسور باز علائم خطا ارسال کند، مشکل از خود سنسور است و باید آن را تعویض کرد.