یکی از مشکلاتی که بسیاری از رانندگان خودروهای دنده دستی با آن روبه رو می شوند، مشکل بد جا افتادن دنده و صدا دادن آن است. در این حال دنده در شماره ای خاص و یا در همه ی دنده ها بد جا می افتد. این اتفاق می تواند هم به دلیل مشکل فنی باشد و هم مشکل عملکردی یا اشتباه راننده. در ادامه به چندین مورد از دلایل این مشکل خودرو خواهیم پرداخت.
بدجا افتادن دنده هنگام تعویض آن معمولا با ایجاد صدای نامطلوبی از بخش های دیگر گیربکس همراه است، همین طور ممکن است عوامل دیگری نیز دخیل باشند از جمله ی آنها می توان به خلاص شدن خودکار دنده نام برد. بعضی زمان ها ممکن است بعد از دنده دادن خودرو دوباره خلاص شود، وجود چنین شرایطی در خودرو می تواند باعث بروز مشکلاتی در خودرو شود.
یکی از مهم ترین قسمت هایی که در درست افتادن دنده در جای خود نقش دارد، کلاچ است. فشار ندادن کامل دنده توسط راننده می تواند باعث بدجا افتادن دنده شود. در این حالت دنده به سختی به جای خود می رود و صداهای نامتعارفی نیز از گیربکس شنیده می شود. با الوباتری بزرگترین فروشنده باتری ماشین در ایران همراه باشید. الو باتری ابتدا شما را راهنمایی میکند و در صورت نیاز باتری ماشین شما را در محل تعویض رایگان مینماید.
دلیل صدا هنگام تعویض دنده چیست؟
وقتی اتومبیل خود را در دنده قرار میدهید، هم بر موتور و هم بر گیربکس فشار وارد میکند. وقتی گاز را فشار میدهید، آن بار تغییر میکند. به همین دلیل، موتورها و گیربکسها دارای پایه هستند. این پایهها از موتور و گیربکس پشتیبانی کرده و آنها را ایمن میکنند. اگر این پایهها آسیب ببینند، ممکن است صداهای بلند و غیرطبیعی به گوش برسد.
علاوه بر این، هنگام قرار دادن خود در دنده، اتفاقات متعددی رخ میدهد (بسته به این که اتومبیل دارای گیربکس دستی یا اتوماتیک است، این موارد دارای شدت متفاوتی هستند). به عنوان مثال، با گیربکس دستی، باید پدال کلاچ را فشار دهید که کلاچ را درگیر کرده و به شما امکان میدهد دندهها را تغییر دهید. اگر کلاچ فرسوده باشد، باعث تولید صدا هنگام تعویض دنده شده و ممکن است صدای خرد شدن یا جیغ زدن بشنوید.
در گیربکس اتوماتیک، کارها کمی متفاوت است. صفحات کلاچ و همچنین نوارهایی که هر چرخ دنده را به هم متصل میکند، در سراسر گیربکس وجود دارند. اگر صفحات کلاچ یا نوارها دچار سایش شوند، ممکن است باعث تولید صدا هنگام تعویض دنده شده و صداهایی را بشنوید.
علت های اصلی بد جا افتادن دنده
کمبود روغن واسکازین
کمبود روغن واسکازین یا روغن گیربکس خودرو می تواند دلیلی بر بد جا افتادن دنده خودرو باشد. اگر سطح روغن گیربکس کم باشد و یا روغن، کیفیت مطلوب خود را از دست بدهد. اولین نشانه های بد جا افتادن دنده به وقوع می پیوندد. برای رفع این مشکل باید سریعا سطح روغن درون دنده را به حد استاندارد رسانید و یا این که روغن کهنه را با یک روغن جدید تعویض کرد.
وجود مشکل در اهرم تعویض دنده
خراب بودن اهرم تعویض دنده می تواند باعث بدجا اقتادن دنده شود. چرب شدن محل اتصال دنده با گیربکس، شکستگی اهرم در بخش اتصال و در آمدن اهرم از جای خود از دلایلی است که می تواند باعث بدجا افتادن دنده در جای خود و صدا دادن گیربکس شود.
دیسک و صفحه کلاچ
کلاچ وظیفه ی حذف موقتی انتقال نیرو از موتور به گیربکس را بر عهده دارد. اگر دیسک و صفحه کلاچ دچار مشکل شود، تعویض دنده ی خودرو با مشکل مواجه می شود. تمام شدن صفحه کلاچ باعث می شود صفحه به سختی با دنده ها درگیر شود که این موضوع باعث می شود دنده ها به راحتی در جای خود نیفتند. همین طور چرب شدن صفحه کلاچ باعث می شود صفحه در تماس با دنده ها بلغزد و دنده ها به راحتی در جای خود نیفتند.
با دلایل خرابی صفحه کلاچ بیشتر آشنا شوید.
سیم کلاچ
سیم کلاچ ارتباط دهنده ی پدال کلاچ با صفحه کلاچ است. هر گونه مشکلی در این سیم باعث می شود تا انتقال نیرو از پدال به صفحه کلاچ به درستی صورت نگیرد. اگر این سیم دچار تابیدگی، یا سفتی و خشکی شود، تعویض دنده با سختی انجام می شود. برای حل این مشکل باید سیم کلاچ را تعویض کرد.
فلاویل
فلاویل قطعه ای است که در زمان تعویض دنده مورد استفاده قرار می گیرد و برای تعویض درست دنده مهم است. اگر این قطعه دچار سائیدگی، شکستگی و یا هر مشکلی شود، نمی تواند در درست جا افتادن دنده به خوبی عمل کند.
ماهک ها
ماهک ها قطعاتی هستند که وظیفه ی جابجایی کشویی دنده ها را برعهده دارند. با حرکت این ماهک ها، کشویی ها نیز با آنها حرکت می کنند و دنده را در شماره ای که راننده می خواهد، قرار می دهند. اگر ماهک ها دچار شکستگی، فرسایش و یا دررفتگی شوند، دنده ها به درستی در جای خود قرار نخواهد گرفت.
دنده ها و دنده های برنجی
یکی دیگر از مواردی که باعث بدجا افتادن دنده ها می شود، دنده ها و دنده های برنجی است. این قطعات همگی درون گیربکس قرار دارند و برای بررسی وضعیت آنها باید گیربکس را کاملا باز کرد. اگر دنده های برنجی دچار شکستگی و یا فرسایش شوند، هنگام تعویض دنده بخصوص هنگام دنده دادن بعد از حالت خلاص، دچار مشکل خواهد شد. اگر این مشکل فقط در یک دنده ی خاصی خود را نشان دهد، دنده های همان شماره دچار خرابی شده اند.
صفحه سلکتور
صفحه ی سلکتور وظیفه ی انتخاب دنده ها را هنگام دنده گیری دارد. ترک خوردن این صفحه، شکستگی، چرب شدگی و سائیدگی این صفحه نشان دهنده ی این است که گیربکس نیاز به یک صفحه ی جدید دارد و باید هرچه سریع تر آن را تعویض کرد.
علائم و نشانههای خرابی گیربکس دنده
مانند هر قسمتی از خودرو، تشخیص زودهنگام میتواند در هزینه شما صرفه جویی کرده و از آسیب بیشتر و جدیتر به وسیله نقلیه جلوگیری کند. بهتر است علائم هشدار دهنده خرابی گیربکس را بشناسید و در صورت مشاهده هر یک از این سیگنالهای گویا، در اسرع وقت به تعمیرگاه مراجعه کنید.
آیا بعد از شنیدن صدا هنگام تعویض دنده باید به تعمیرگاه مراجعه کنیم؟
صداهای غیر معمول هنگام تعویض دهنده، همیشه نشانه و زنگ خطر است. این موضوع ممکن است یک مورد نسبتاً ساده مانند خرابی مفصل U باشد، اما گاهی نیز نشانه خرابی گیربکس یا آسیب به موتور بوده که هر دو مشکلی جدی هستند. در این گونه مواقع لازم است که حتماً به یک تعمیرگاه معتبر مراجعه کرده تا علت تولید صدا هنگام تعویض دنده را بفهمید. یک مکانیک حرفهای خودروی شما را به طور کامل بررسی کرده تا مشکل تولید سر و صدا هنگام تعویض دنده را تشخیص دهد. سپس گزارشی دقیق که شامل علت اصلی مشکل و هزینه تعمیرات است، ارائه میدهد.
مکانیک باید ماشین را بچرخاند و سپس آن را در دنده قرار دهد تا نویز را تأیید و تکرار کند. بر اساس این آزمایش، مکانیک یا تشخیصی خواهد داشت یا باید سایر اجزای خودرو را بررسی کرده تا وضعیت و عملکرد آنها را ارزیابی نماید. اقدامات واقعی و تعمیرات نهایی انجام شده بستگی به نوع سر و صدا و مشکل خودروی شما دارد.
جهت اطلاع از قیمت باتری تویوتا کمری و هیوندا سوناتا با ما در تماس باشید.
جمع بندی
اتومبیلها هنگام استارت خوردن، حرکت، شتاب، کاهش سرعت یا حتی چرخش، انواع و اقسام صداها را تولید میکنند. برخی از این صداها طبیعی هستند؛ اما ممکن است پس از گذشت مدت زمانی و با عادت به این صداها، صداهای جدید و ناهنجاری به گوش برسد که طبیعی نیستند. یکی از این صداهای غیرطبیعی هنگام تعویض دنده رخ داده و باعث میشود وسیله نقلیه شما به سختی حرکت کند. در این گونه مواقع ابتدا علائم و نشانههای خرابی گیربکس که در بالا به آنها اشاره کردیم را بررسی کرده و در نهایت برای تشخیص مشکل به یک تعمیرگاه معتبر مراجعه نمایید.
اگر با هر یک از مشکلات بالا روبرو هستید یا سوالات دیگری در رابطه با تعمیر خودرو دارید، میتوانید با ما در تیم الوباتری درمیان گذاشته و سوالات خود را در قسمت نظرات مطرح نمایید.