پیشرفت های صنعت خودروسازی، رانندگی را ساده تر و ایمن تر از گذشته کرده است. یکی از سیستم هایی که در این زمینه وجود دارد، سیستم پارک خودکار اتومبیل یا اتوپارک (Auto Park) است. پارک کردن خودرو بخصوص پارک دوبل خودرو، ممکن است برای برخی از رانندگان سخت باشد و یا منجر به حادثه گردد. ولی با پا به عرصه گذاشتن این تکنولوژی مشکل دیگر حل شده است. در ادامه این مقاله به توضیح بیشتر این سیستم خواهیم پرداخت.
برای اطلاع از قیمت باتری کاپرا دو کابین و باتری وانت زامیاد بههمراه خرید آنلاین و تعویض رایگان آن با متخصصان الو باتری در ارتباط باشید.
سیستم اتوپارک چیست؟
همان طور که از نام این سیستم پیداست، برای پارک خودکار خودرو ساخته شده است. شرکت های خودروسازی زیادی از این نام و نام های متفاوتی مانند سیستم پارک خودکار، سیستم کمکی پارک خودرو، اتو پارک، دستیار پارک و ... استفاده می کنند. در این سیستم ها از سنسورها و حسگرهای مختلفی استفاده می شود که می توانند موقعیت خودرو را نسبت به خودروهای دیگر ارزیابی و خودرو را به شکل صحیحی پارک کنند. وضعیت خودرو از طریق صفحه نمایشی نشان داده می شود. بیشتر این سیستم ها بصورت کاملا اتوماتیک نیستند و وظیفه فشردن پدال گاز و ترمز بر عهده راننده است.
تاریخچه استفاده از سیستم های پارک خودکار
اولین بار در سال 1992 شرکت خودروسازی فولکس واگن از سیستم پارک خودکار بر روی خودروهای خود رونمایی کرد. این سیستم می توانست بطور خودکار تمام کارهای مربوط به پارک خودرو را انجام دهد. بعد از مدتی بیشتر شرکت های خودروسازی نیز از این فناوری روی خودروهای خود استفاده کردند.
چگونه می توان از پارک خودکار خودرو استفاده کرد؟
نحوه استفاده از این سیستم ها متفاوت است ولی در کل دارای عملکرد یکسانی هستند. برای استفاده از این سیستم باید ابتدا آن را با استفاده از دکمه مربوطه فعال کرد. حالا باید به سمتی که قصد پارک کردن دارید، حرکت کنید. سنسورها اندازه ماشین را با فضای موجود تطبیق می دهند و مکان های قابل پارک را با ارسال سیگنال هایی به راننده اطلاع می دهند. زمانیکه فضای قابل پارک پیدا شد، باید به سمت جلو و کنار خودروی جلویی حرکت کنید. هنگامی که اتوپارک اطلاع می دهد باید بایستید. بعد از این کنترل خودرو در اختیار اتوپارک قرار می گیرد، با ارسال پیامی از راننده می خواهد که دنده را در دنده عقب قرار دهد و با رها کردن ترمز به آرامی به سمت عقب حرکت کنید.
سیستم اتوپارک با دراختیار گرفتن کنترل فرمان، خودرو را به داخل مکان پارک هدایت می کند. سیستم در این حالت با ارسال سیگنالی از راننده می خواهد که توقف کند و دنده را در حالت D قرار دهد. با کمی جلو رفتن و تنظیم موقعیت خودرو، پارک کردن تمام می شود که این را سیستم با ارسال سیگنالی به راننده اطلاع می دهد.
مزایای پارک کردن خودکار ماشین با استفاده از سیستم اتوپارک
گاهی پیش میآید که به دلیل استرس و عجله برای پارک کردن خودرو، باعث ایجاد ترافیک شوید و این موضوع هم برای شما هم برای دیگر رانندگان کلافه کننده و خسته کننده شده باشد. اتوپارک کمک کرده که علاوه بر کاهش استرس و اضطراب برای پارک خودرو، بتوانید خودروی خود را به راحتی و بدون هیچ مشکلی پارک کنید و به این ترتیب از حجم ترافیک نیز بکاهید. از دیگر مزایای سیستم پارک خودرو میتوان به کاهش خسارت به خودرو اشاره کرد. به عنوان مثال در بسیاری موارد هنگام پارک خودرو ممکن است خودروی خود را به گوشه و کنار خیابان یا پارکینگ بمالید و خسارت به خودروی خود وارد کنید. با استفاده از اتوپارک از بروز این مشکلات جلوگیری خواهید کرد.
به طور کلی سیستم پارک خودکار مزایای زیر را برای شما به دنبال دارد:
· احساس امنیت بیشتری هنگام پارک کردن خواهید داشت.
· امکان پارک خودرو در مکانهای کوچیک بسیار راحت است.
· مکان پارک راحتتر برای شما پیدا میشود.
· انشار گازهای گلخانهای تا حد بالایی کاهش مییابد.
· احتمال ضربه و تخریب خودرو کمتر است.
خطرات و معایب استفاده از سیستم اتوپارک
سیستم اتوپارک یک سیستم پیشرفته است که به ندرت میتوان از خطر برای آن صحبت کرد. با این حال از عیبهای آن میتوان به ایجاد نقص در سیستم کامپیوتری خودرو اشاره کرد که تشخیص فاصله و اندازهگیری مناسب پارک خودرو با مشکل مواجه میشود. با این که تمامی سنسورهای مربوط به سیستم اتوپارک 360 درجه هستند، اما ممکن است به دلیل خردگی و نقص موجود در خیابانها و جدول بندی نامناسب، سنسورها نتوانند حرکت چرخ را تشخیص داده و داخل گودال یا جوی آب بیوفتند. این سنسورها معمولاً فضاهای بزرگتر مانند دیوارها را تشخیص میدهند.
به طور کلی برخی از معایب سیستم پارک خودکار به صورت بیان شده است:
· هزینه ساخت و ساز پارکینگها بالاتر میرود.
· استفاده از سیستمهای اضافی هزینه بیشتری به دنبال دارد.
· ممکن است برای کابران ناآشنا کمی گیج کننده باشد و برعکس باعث ایجاد خسارت به خودرو شود.
· ممکن است ترس از بیرون آوردن از پارک وجود داشته باشد. (چگونه ماشین را از پارک بیرون بیاورم؟)
· اگر سیستم اتوپارک خراب شود، هزینه تعمیرات بالا میرود.
· سنسورها قادر به موانع کوچک نیستند و امکان افتادن خودرو در جوی یا گودال وجود دارد.
آیا قابلیت نصب سیستم اتوپارک روی ماشین های ایرانی وجود دارد؟
در بازار خودرو، نصب سیستم پارک خودکار بیشتر جنبه آپشن دارد و ممکن است کمتر کاربردی به نظر برسد. همانطور که بسیار از رانندگان سیستم رادار خودروی خود را غیرفعال کرده تا به سبک خود رانندگی کنند، سیستم اتوپارک نیز ممکن است برای این گونه افراد غیرکارآمد باشد و معتقدند که خودشان بهتر میتوانند رانندگی کنند یا پارک دوبل بزنند. اما با حال، باز هم وجود این سیستم و سیستمهای پیچیده دیگر، به افزایش ایمنی خودرو کمک کرده و رانندگی را برای رانندگان آسانتر میکند.
اما آیا این فناوری روی خودروهای ایرانی قابل نصب است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که در حال حاضر چند مدل از خودروهای ایرانی قادر به نصب سیستم پارک خودکار روی خودروهای خود شده اند. البته این موضوع نیاز به بحث و بررسی بیشتری دارد که در آینده به آن خواهیم پرداخت.