یکی از شایعترین دلایلی که می تواند مانع از روشن شدن موتورگردد، باتری مرده یا تخلیه شده است. این قسمت از خودرو که اغلب نادیده گرفته می شود، یکی از مهم ترین قسمت های خودرو است که وظیفه ی تامین برق مورد نیاز برای استارت و دیگر وسایل برقی خودرو را انجام می دهد. با از بین رفتن باتری و یا تخلیه آن، روشن شدن موتور تقریبا غیرممکن خواهد بود. سوالی که اینجا مطرح می شود این است که چرا باتری کم کم شارژ خود را از دست می دهد. در ادامه به توضیح 8 مورد از دلایلی که می توانند باعث تخلیه باتری خودرو گردند می پردازیم.
جهت خرید باطری ام وی ام X22 و باتری ام وی ام 110 و تعویض رایگان در محل با متخصصان الو باتری در تماس باشید.
عوامل موثر بر دشارژ و خالی کردن باتری خودرو
اهمیتی که شما در بررسی قسمت های مختلف اتومبیل می دهید، می تواند در سالم بودن باطری موثر باشد. همیشه مواردی وجود خواهد داشت که باعث بروز ایراد در باتری شود. به عنوان مثال ممکن است چراغ های جلو را روشن بگذارید. همچنین ممکن است در لحظه خروج از اتومبیل چراغ درون کابین مسافران را خاموش نکنید. این موارد نمونه هایی از نحوه استفاده از خودرو است که می تواند در تخلیه شارژ باتری یا همان دشارژ باتری ماشین موثر باشد. تنها مشکلی که وجود دارد این است که تمام این قسمت ها از برق باتری استفاده می کنند. در این حالت باتری ماشین یک شبه تخلیه می شود زیرا این اجزای الکتریکی در تمام شب کار می کنند. برخی از وسایل نقلیه مدرن، مجهز به سیستم های هشدار دهنده ای هستند که در صورت روشن ماندن دستگاهی در خودرو، به او اخطار می دهند.
سیستم شارژ معیوب
زمانی که رانندگی می کنید، اجزای الکتریکی اتومبیل قدرت مورد نیاز خود را از طریق دینام تامین می کنند. در عین حال، این قطعه علاوه بر تامین انرژی تجهیزات خودرو وظیفه شارژ باتری را نیز بر عهده دارد. اگر در عملکرد این سیستم مشکلی بوجود آید، می تواند موجب تخلیه شارژ باتری گردد. همین طور ممکن است که تخلیه باتری بخاطر آلترناتور نباشد و سایر مؤلفه هایی که موجب شارژ باطری می شوند مشکل ساز شوند. به عنوان مثال، تسمه های فرسوده یا کمربندهای سست می توانند عملکرد آلترناتور را در هنگام شارژ باتری تحت تاثیر قرار بدهند. از این رو، اگر باتری اتومبیل هنگام رانندگی تخلیه شارژ شود، حتما در سیستم شارژ وسیله نقلیه مشکلی وجود دارد.
مشکلات برقی ماشین
برخی از اجزای ماشین وجود دارد که باید 24 ساعته کار کنند. به عنوان مثال، سیستم امنیتی اتومبیل باید بصورت شبانه روزی کار کند. به همین دلیل این سیستم بصورت شبانه روزی در حال مصرف برق از باتری است. علاوه بر این سیستم های دیگری نظیر رادیو و ساعت خودرو نیز می توانند در زمان خاموش بودن موتور، از انرژی باتری مصرف کنند. همه ی این دستگاه ها برای حفظ عملکرد خود به باتری متکی هستند. تخلیه واقعی باتری زمانی خود را نشان می دهد که خودرو دارای فیوزهای معیوب، سیم کشی یا اتصالات معیوب باشد. این نواقص سیستم برقی می تواند بصورت شبانه روزی برق باتری را بصورت تدریجی تخلیه کند.
دیود معیوب
همانطور که گفته شد، آلترناتور یکی از قطعات مهم خودرو است که دو وظیفه ی اساسی را در خودرو انجام می دهد. این دستگاه در هنگام کار، وسایل الکتریکی موجود در خودرو را شارژ می کند و همین طور باتری را نیز شارژ می کند. در مواردی که دیود موجود در آلترناتور خراب شود، اگرچه موتور از قبل خاموش شده است ولی دیود تامین انرژی سیستم های برقی را از طریق باتری ادامه می دهد. به همین دلیل از آنجا که باطری ماشین تخلیه شده است، نمی توان موتور خودرو را روشن کرد.
شارژ کوتاه باتری
این مورد به عملکرد دوم آلترناتور که همان شارژ مجدد باتری است، بر میگردد. باید این نکته را بدانید که آلترناتور باید زمان لازم جهت شارژ باتری را داشته باشد و تنها راهی که می توانید آلترناتور را در حال کار نگه داشت، این است که با وسیله نقلیه به مدت طولانی تری رانندگی کرد. اما اگر از آن نوع افرادی هستید که از وسیله نقلیه خود برای پیمودن مسافت های کوتاه استفاده می کنید، به احتمال زیاد این کار باعث تخلیه و دشارژ باتری خودرو خواهد شد. اگر موتور را قبل از اینکه آلترناتور بتواند باتری را مجددا شارژ کند، خاموش کنید در این صورت باتری بدون اینکه شارژ شود، همچنان تخلیه می شود.
دمای بالا
دمای بالای باتری می تواند باعث ایجاد بلورهای سولفات سرب شود، دلیل این اتفاق می تواند به خاطر زمان شارژ طولانی باتری باشد که باعث کوتاه شدن عمر باتری و خرابی آن می گردد. سولفاته شدن در باتری ها، می تواند تبدیل انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی را مختل کند و از آنجا که باتری مدت زمان زیادی را برای شارژ شدن نیاز دارد، ممکن است تا زمانی که موتور را خاموش می کنید، بطور کامل شارژ نشود. این موضوع نیز می تواند موجب افزایش اندازه ی بلورهای سولفات درون باتری گردد که عملکرد باتری را کاهش می دهد.
باتری فرسوده یا کابل های باطری سست
خوردگی و فرسوده شدن صفحات درون باتری می تواند یکی از دلایل عمده تخلیه شدن باتری وسیله نقلیه باشد. زنگ زدن یکی از عوامل تأثیرگذار در ترکیب مواد شیمیایی موجود در باتری و تبدیل انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی است. به عبارت دیگر، خوردگی می تواند مانع از شارژ مجدد باتری بطور کامل شود. همین طور بهتر است سالم بودن کابل های متصل به باتری را از هرگونه خوردگی بررسی کنید. اگر علامتی از خوردگی را روی آنها مشاهده کردید، باید در اسرع وقت آن را تمیز کنید. کابل های شل باطری، می توانند در هنگام استارت زنی موتور مشکل ایجاد کنند. هرچند رفع چنین مشکلی بسیار آسان است.
باتری قدیمی یا ضعیف
همه وسایلی که تا به حال ساخته شده اند، دارای تاریخ انقضا هستند. حتی جدیدترین و پیشرفت های فن آوری باتری خودرو، هنوز نتوانسته اند سیستمی را ابداع کنند که بتواند به مدت زیادی عمر کند. دلیل آن بسیار ساده است، گذشت زمان عواملی را به همراه دارد که می تواند دوام این دستگاه ها را تضعیف کند. بیشتر باتری ها با طول عمر حدود 3 تا 4 سال به بازار عرضه می شوند. با این حال، میزان این عدد بر شرایط و حالت رانندگی نیز بستگی دارد. درباره طول عمر مفید باتری ماشین بیتشر بخوانید.
بدون نگهداری صحیح و عادات نامناسب رانندگی، نمی توان انتظار داشت که باتری بتواند به مدت طولانی تری کار کند. با وجود اینکه باتری ماشین ممکن است هنوز در وضعیت خوبی قرار داشته باشد. باید اطلاعات دقیقی در مورد نحوه ی رسیدگی به آن داشته باشیم که می تواند به شما در ایجاد اقدامات پیشگیرانه کمک کند.
راه های جلوگیری از دشارژ شدن باتری ماشین
برای جلوگیری از خالی شدن شارژ باتری خودرو بهتر است نکات زیر را مدنظر داشته باشید:
1. برای جلوگیری از دشارژ شدن به خودرو استارت بزنید.
شما باید هر چند روز یکبار ماشین خود را استارت زده و روشن کنید تا دینام بتواند کار خود را انجام دهد و باتری ماشین شما کاملاً خالی نشود. رانندگی منظم موتور را روان نگه میدارد و با کاهش فشار روی قسمت پایینی لاستیکها، نقاط صاف را اصلاح میکند.
2. از راندن در مسیرهای کوتاه خودداری کنید.
راندن مداوم در مسیرهای کوتاه، باتری ماشین شما را خسته کند. برای جلوگیری از آن، بهتر است در مسیرهای کوتاه کمی پیاده روی کنید.
3. ماشین را به درستی خاموش کنید.
قبل از پیاده شدن از خودرو، بررسی کنید که چراغهای داخل خودرو، چراغهای جلو و همه لوازم جانبی مانند سوکت شارژر تلفن و درگاههای USB خاموش باشند. استفاده از رادیو یا GPS هنگامی که موتور خاموش است، باتری ماشین شما را خالی میکند.
4. باتری را به طور منظم چک کنید.
میتوانید با بلند کردن کاپوت یا با کمک یک متخصص، باتری خودروی خود را بررسی کنید. هنگام برررسی موتور مطمئن شوید که باتری تمیز و عاری از گردوغبار است و پایانههای باتری دچار خوردگی نشده باشند.
5. به علائم هشدار دهنده توجه کنید.
داشبورد خودرو معمولاً دارای نماد باتری است که در صورت خالی شدن باتری، روشن میشود. علائم دیگر که نشان میدهد باتری شما سریعتر از آنچه باید خالی شده است، عبارتند از:
· صداهای غیرعادی
· کم نور شدن چراغها
· شنیدن صدای کلیک هنگام استارت زدن
برای نگهدای بهتر باتری ماشین به این نکات توجه کنید
آن را بیش از حد شارژ نکنید.
شارژ بیش از حد میتواند مقاومت داخلی را افزایش داده و کارایی و عمر باتری را کاهش دهد. همانطور که شارژ بیش از حد باتری ماشین میتواند آسیبزا باشد، رسیدن شارژ به صفر نیز، به خودروی شما آسیب میزند.
سطح اسید را بررسی کنید.
به عنوان بخشی از تعمیر و نگهداری باتری خودرو، باید سطح اسید باتری خود را هر 6 ماه یک بار بررسی کنید.
آب را با دقت اضافه کنید.
اگر متوجه شدید که سطح الکترولیت پایین است، آن را با آب مقطر پر کنید. هنگام انجام این کار مراقب باشید و فقط سلولها را برای پوشاندن صفحات پر کنید. هنگامی که سطح آب را پر کردید، از یک شارژر باتری برای شارژ مجدد باتری استفاده کنید.
باتری را تمیز کنید.
کثیفی و زباله اگر وارد باتری شود، میتواند باعث خوردگی فلز مجاور آن شود، بنابراین تمیز کردن بالای باتری و اطراف پایانهها به عنوان بخشی از نگهداری باتری خودرو مهم است.
ماشین خود را در پارکینگ نگه دارید.
سعی کنید همیشه ماشین را درون پارکینگ قرار دهید یا اگر پارکینگ ندارید همیشه در سایه پارک کنید. این کار به محافظت از باطری ماشین در برابر تغییرات دمایی کمک میکند.