یکی از رایج ترین سوالات و نگرانیهای عمده در مورد تهیه باتری خودرو، انتخاب نوع باتری با توجه به ویژگیها، مزایا و معایب آن است. امروزه دو نسل از باتریهای خودرو به نامهای باتری اتمی و باتری اسیدی در بازار مصرف داخلی بیشترین محبوبیت را داشته و در برندهای مختلف با کیفیتهای متفاوت تولید میشوند. در این مقاله از الوباتری سعی میکنیم تفاوتهای اصلی و بسیار مهم باتری اتمی و باتری اسیدی را بررسی کرده و به سوالات شما در این زمینه پاسخ دهیم. قبل از بررسی تفاوتها بهتر است با ساختار این باتریها آشنا شده، سپس به تفاوتهای ظاهری این دو نسل از باتری نگاهی بیاندازیم.
تولیدکنندگان باتری معمولا باتری ها را به دو صورت اسیدی و اتمی تولید میکنند، تفاوت این باتری ها در جنس صفحات آنها می باشد که در ادامه مشخصات هر یک را کامل شرح داده ایم و تفاوت های عمده و اصلی هر یک را بررسی کرده ایم.
برای مشاهده و خرید محصولات الوباتری کلیک کنید.
باتری چیست؟
باتری یک سلول الکتروشیمیایی است که انرژی شیمیایی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. یک باتری سلول خشک معمولی از یک آنُد با بار مثبت، یک کاتد با بار منفی و یک الکترولیت تشکیل شده است که با آند و کاتد در طی یک واکنش الکتروشیمیایی به نام واکنش کاهش اکسیداسیون واکنش نشان میدهد. آند تمایل به از دست دادن الکترود دارد (به اصطلاح اکسید میشود)، در حالی که کاتد تمایل به جذب الکترون دارد.
افزایش الکترون در کاتد منفی -ترمینال منفی باتری- و کمبود الکترون در آند مثبت -ترمینال باتری مثبت- باعث ایجاد فشار الکتریکی به نام ولتاژ میشود. هنگامیکه یک باتری در یک مدار قرار میگیرد، الکترونها بین کاتد و آند جریان یافته، سپس باتری با واکنشهای کاهش اکسیداسیون اضافی شارژ میشود. این روند تا زمانی ادامه یافته که آند و کاتد از نظر شیمیایی تخلیه شوند و به اصطلاح باتری تمام شود.
مشخصات باتری اسیدی ماشین
باتریهای اسیدی نسل قدیمیتر و شناخته شده باتریهای خودرو هستند که با عنوان باتریهای آبدار شناخته شده و هنوز هم مصرفکنندههای خاص خود را دارند. سطح باتریهای اسیدی از 6 درپوش مجزا تشکیل شده که قابلیت باز و بسته شدن دارد و حاوی الکترولیتهای مورد نیاز برای کارکرد باتری هستند. به طور کلی میتوان گفت که 6 درپوش روی سطح باتری از مهمترین جنبههای ظاهری باطریهای اسیدی است. علامت حداکثر (MAX) و حداقل (Min) روی سطح بدنه درپوشها در ساختار باتری اسیدی، سطح الکترولیتها در باتری را نشان میدهد.
برای بررسی باتری، معمولاً این قسمت از ساختار باتری بررسی شده و در صورت نیاز آب مقطر به باتری اسیدی اضافه میشود. باتریهای اسیدی علاوه بر درپوشهای ذکر شده مجهز به چندین صفحه سربی غوطه ور در محلول اسید سولفوریک و آب نیز هستند، به همین دلیل به آنهای باتریهای اسیدی گفته میشود. اگر ماشین شما به درستی روشن نمیشود، یکی از مهمترین علائم ضعیف شدن باتری اسیدی را نشان میدهد.
مشخصات باتری اتمی خودرو (باتری خشک)
باتریهای اتمی که با نامهای سیلندر و باتریهای خشک نیز شناخته میشوند، نسل جدیدی از باتریهای خودرو هستند که مصرف کنندگان خاص خود را داشته و محبوبیت زیادی دارند. برخلاف تصورات رایج، باتریهای اتمی مانند باتریهای اسیدی دارای سطح مشخصی از الکترولیت هستند. تنها تفاوت عملکردی عمده بین باتری اتمی و باتری اسیدی، این است که باطری اتمی نیاز به اضافه کردن آب مقطر، تنظیم سطح الکترولیت و بررسی چگالی دورهای ندارد. این ویژگی به دلیل توانایی صفحات به کار رفته در ساختار باتری اتمی است و یکی از تفاوتهای اصلی دو نسل باتری را بیان میکند. به طور کلی باید توجه داشت که باتریهای اتمی (خشک) نیز حاوی اسید هستند و با نوع خاصی از صفحات، از کاهش میزان اسید جلوگیری میکنند.
موضوعی که خوب است بدانید این است که نوع خاصی از باتریهای اتمی در دنیا وجود دارد که هیچ اسیدی ندارند و در مونتاژ برخی از ماشینهای معروف دنیا مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع باتریها بسیار گران هستند و در ایران تولید نمیشوند. طول عمر این نوع باتری بسیار زیاد است و نیاز به شارژ مداوم ندارند، به همین دلیل مورد استقبال بسیاری از شرکتهای خودرو سازی قرار گرفتهاند.
تفاوت باتری های اتمی و اسیدی
باتری های اتمی ماشین (خشک) بر خلاف تصور عموم مردم دارای الکترولیت هستند، داخل این باتری ها همانند باتری های اسیدی(آبدار)، الکترولیت یا اسید وجود دارد ولی الکترولیت داخل باتری به علت نوع صفحات آن ها کاهش نمی یابد و نیاز به چک کردن اسید باتری نیست، این باتری ها اصطلاحا بدون نیاز به نگهداری یا maintenance free هستند. تنها نکته ای که در مورد این باتری ها وجود دارد، آگاه شدن از شارژ و دشارژ باتری است. روی این باتری های خودرو یک چشمی وجود دارد که دارای سه رنگ است، اگر سبز باشد یعنی باتری شارژ است، اگر سیاه باشد، یعنی باتری ضعیف شده است و اگر سفید باشد یعنی باتری تخلیه شده است. اگر بعد از شارژ مجدد باتری، باتری حالت تخلیه نشان دهد، یعنی باتری خراب شده است و باید آن را تعویض کرد.
در باتری اسیدی ماشین، هر خانه ی باتری دارای یک درب است و باتری دارای شش درب می باشد. چون این باتری ها بدون نیاز به نگهداری یا اصطلاحا maintenance free نیستند، باید سطح الکترولیت باتری به صورت دوره ای چک شود و در صورت لزوم به آن آب مقطر اضافه شود، باتری های اتمی یا خشک نیازی به چک کردن الکترولیت ندارند و اسید باتری به هیچ وجه از آن ها خارج نمی شود، این باتری ها را می توان در هر زاویه ای نصب کرد. از طرفی باتری های اتمی دارای طول عمر بیشتری هستند به همین دلیل مورد استقبال مصرف کنندگان قرار گرفته اند.
عمر باتری اتمی بیشتر است یا باتری اتمی ؟
یکی از مهم ترین تفاوتهای باتری اتمی و باتری اسیدی طول عمر مفید آنهاست. به طور کلی باتریهای اتمی بین 5 تا 10 سال عمر میکنند که این میزان بسیار طولانیتر از باتریهای اسیدی است. البته نگهداری و کیفیت خوب باتریهای اتمی نیز از دیگر عوامل تاثیرگذار در عمر این نوع باتری است. از آنجایی که تعمیر و نگهداری باتریهای اتمی آسانتر از باتری اسیدی است، محبوبیت بیشتری دارد. باتری اتمی تنها در صورت افزایش غیرقابل کنترل دما از بین میرود.
اگر باتری خودروی شما اسیدی است می توانید با رعایت نکاتی طول عمر آن ها را افزایش دهید، تمیز کردن قطب های باتری برای پیشگیری از سولفاته شدن و بررسی سطح الکترولیت و در صورت نیاز اضافه کردن آب مقطر از جمله مواردی است که برای کارکرد و افزایش عمر باتری ماشین می توانید انجام دهید.
جمع بندی
در پایان میتوان که که باتری اتمی نسبت به باتری اسیدی دارای مزیتها و عملکرد بهتری است. باتری اتمی معمولاً محبوبتر، مقرون به صرفه تر و پرفروش تر بوده و نسبت به باتری اسیدی طرفداران بیشتری دارد. البته قیمت باتری اتمی به دلیل ویژگیهای مثبت بیش از حدی که دارد، نسبت به باتری اسیدی بیشتر است اما به دلیل عمر بالاتری که دارد، این مشکل قابل چشم پوشی شده و خرید آن کاملاً مقرون به صرفه است.
الو باتری ارائه دهنده انواع باتری های اتمی کره ای و ایرانی با کیفیت بالا است، الوباتری علاوه بر فروش باتری ماشین، نسبت به ارسال رایگان، نصب و همچنین خرید باتری اسقاطی اقدام می کند، از طرفی کارشناسان الو باتری در هر نوبت نصب، سیستم برقی خودروی شما را به صورت رایگان تست کرده و درصورتیکه مشکل مربوط به باتری نباشد، هزینه باتری جدید، عودت داده شده و همان باتری قبلی پس از رفع عیب خودرو استفاده خواهد شد.
در صورت داشتن هرگونه سوال یا کسب اطلاعات بیشتر در زمینه باتری خودرو با ما تماس بگیرید.