شاید این سوال برای شما پیش آمده که دلکو چیست و چه کاربردی در خودرو دارد؟ باید بگوییم که خودرو برای روشن شدن نیاز به جرقه دارد. برق 12 ولتی در باتری، دینام و در قطعه کوئل، افزایش ولتاژ پیدا کرده و برای احتراق داخل موتور، وارد شمعها میشود. توزیع کننده یا دلکو کمک کرده تا این برق به طور منظم و یکسان بین شمعها توزیع شود. جرقه و احتراق به طور همزمان در همه سیلندرهای موتور اتفاق نمیافتد، بلکه دارای ریتمی مشخص و زمان بندی شده است. دلکو برق را قطع و وصل کرده و با رساندن آن به شمعها، کمک میکند تا جرقه جهت احتراق زده شود. در ادامه این مقاله از الوباتری با ما همراه باشید تا با دلکو و کاربرد آن در خودرو بیشتر آشنا شوید.
الوباتری مرکز فروش و تعویض باتری ماشین در محل مشتری می باشد. برای خرید باتری هایما و برای مشاهده محصولات الو باتری کلیک کنید.
دلکو چیست؟
دلکو یکی از اجزای مهم در موتور خودرو است. این قطعه، برق و شارژ باتری خودرو را تامین می کند. دلکو در زبان انگلیسی distributor یا توزیع کننده است و در موتورهای درون سوز، جریان برق را از کویل به شمع ها می رسانند تا احتراق منظم و درستی درون موتور خودرو صورت گیرد. علت اینکه به آن دلکو می گویند این است که این قطعه توسط شرکت Dayton Engineering Laboratories Co (DELCO) اختراع شد.
در موتورهای چهار زمانه، دوران یک دور میل لنگ باعث چرخش یک دور دلکو می شود، در خودروهای انژکتوری امروزی، قطعه ی دلکو حذف شده و سنسور میل لنگ یا سنسور میل سوپاپ، اطلاعات مربوط به مکان پیستون ها را به کامپیوتر خودرو (ECU) می فرستند. دلکو تقسیم گر یا مقسم برق نیز نامیده می شود، چون برق کویل را می گیرد و به طور یکسان به سر شمع های سیلندر می رساند.
نشانه های خرابی دلکو
اگر دلکو خراب شده یا تنظیمات آن به هم بریزد، پیشرانه خودرو دچار لرزش شده و در کار کردن آن اختلال ایجاد خواهد شد. در ضمن گازهای خروجی از اگزوز نیز تیرهتر خواهند بود.
معایب و خرابی دلکو
سیستم جرقه زنی دلکو مشکلاتی را به همراه دارد که منجر به لرزش خودرو، افزایش مصرف سوخت و کاهش بازدهی موتور خودرو می شد، اما شاید مهمترین دلیلی که موجب حذف دلکو شد، بازدهی جرقه باشد.
وابسته بودن شدت جرقه به دور موتور
تولید برق در خودرو، به خازن دلکو و نحوه ی کارکرد پلاتین وابسته است. زمانی که پلاتین بسته است، جریان با عبور از مسیر سیم پیچ اولیه و پلاتین به بدنه می رسد و شارژ جریانی سیم پیچ اولیه شروع می شود. تا زمانی که پلاتین بسته است، سیم پیچ اولیه شارژ می شود، اما اگر پلاتین باز شود، سیم پیچ برای ثابت نگه داشتن جریان خود تلاش می کند و جریان خود را به خازن می فرستد، در اینصورت ولتاژ خازن افزایش می یابد و موجب تغییر مسیر جریان به سیم پیچ شده و سیم پیچ مجددا شارژ می شود و تا زمانی که سیم پیچ دوباره شارژ شود این تغییر مسیر جریان ادامه داد و سپس جهت جریان عوض می شود، این تغییر جهت جریان تا زمانی که پلاتین باز است ادامه دارد در اینصورت با تغیر شار مغناطیسی، سیم پیچ ثانویه تحریک شده و شمع ها جرقه می زنند، با افزایش دور موتور، زمان بسته شدن پلاتین کم شده و عمل شارژ و تخلیه ی سیم پیچ، خارج از محدوده ی زمانی باز و بسته شدن پلاتین قرار می گیرد و جرقه زنی دلکو نامیزان شده و شدت جرقه در دورهای بالای موتور کم می شود و لرزش خودرو و مصرف بنزین افزایش می یابد.
یکسان نبودن شدت توزیع جرقه بر روی سر شمع ها
همانطور که مشکلات وایر شمع ها مهم است، نامتناسب بودن طول وایرها موجب نامیزانی جرقه در سرشمع ها می شود.
نامتناسب بودن آوانس های دینامیکی و استاتیکی
حرکت دادن موضعی دلکو باعث ایجاد آوانس استاتیکی می شود و قابل تنظیم است ولی آوانس دینامیکی یا آوانس خلایی و وزنه ای، توسط دلکو و به صورت اتوماتیک تنظیم می شود، به همین دلیل آوانس دینامیکی دقیق تنظیم نمی شود، آوانس خلایی هم به دلیل کم و زیاد شدن خلاء منیفولد نیز تنظیم دقیق نمی شود و آوانس خودرو به هم میریزد. در اینصورت آوانس دلکو هیچ وقت تنظیم نیست.
پیچیدگی مکانیکی
پیچیدگی مکانیکی موجب عدم آگاهی تعمیرکاران از تنظیمات همه جانبه شده و باعث خرابی زودهنگام آن خواهد شد.
آیا دلکو نیاز به تنظیم دارد؟
گاهی پیش میآید که تنظیمات دلکو به هم ریخته و لازم است که دلکو را تنظیم نمایید. دلکو دارای یک پیچ نگهدارنده بوده که میتوان از آن برای تنظیم کردن دلکو استفاده کرد. برای تنظیم دلکو خودرو را روشن کنید. پیچ نگهدارنده را شل کرده تا دلکو به راحتی بتواند حرکت کند، سپس آن را به یک سمت میچرخانیم. دقت داشته باشید که آن را به سمتی چرخانده که دور پیشرانه افزایش یابد. بعد از این که خودرو به ریپ زدن افتاد، دلکو را در جهت عکس چرخانده تا ریپ زدن و تپ تپ موتور متوقف شده و گازهای اگزوز صاف شوند. صاف شدن گازهای اگزوز نشاندهنده تنظیم شدن دلکو است.
اجزای تشکیل دهنده دلکو
دلکو دارای اجزایی است که در زیر به آنها اشاره کردهایم:
- · درب دلکو
درب دلکو کاملاً عایق است و به وایر خروجی کوئل وصل میشود. از سمت درب، برق وارد دلکو میشود.
- · چکش برق
مهمترین قطعه در دلکو چکش برق است که وظیفه قطع و وصل کردن پلاتینهای دلکو را بر عهده دارد. چکش برق در بخش بالایی دلکو و روی میل دلکو قرار دارد و حرکت آن به صورت چرخش دایرهای است. چکش برق جریان الکتریکی وارد شده از کوئل را قطع و وصل کرده و به سمت شمعها هدایت میکند.
- · پلاتین
قطع و وصل کردن جریان برق ولتاژ بالا در پلاتین اتفاق میافتد. این پلاتینها روی صفحه دلکو قرار داشته و شامل 2 بازو هستند.
- · خازن
خازن که از مهمترین قسمتهای دلکو است وظیفه جذب ولتاژ بالا را بر عهده دارد. پس از جذب ولتاژ، دوباره آن را به سیم پیچ اولیه برمیگرداند.
- · صفحات دلکو
در زیر و بالای دلکو دو صفحه ثابت و متحرک قرار داشته که برای آوانس خلاء و وزنهای استفاده میشود. صفحه زیری ثابت و فاقد حرکت است و صفحه بالایی متحرک بوده و با میلهای به دستگاه آوانس خلاء متصل شده است.
- · میل دلکو
میل از وسط بدنه دلکو عبور کرده و انرژی خود را از انتهای چرخ دنده روی میل بادامک دریافت میکند.
- · فنر و زغال
از فنر و زغال جهت انتقال جریان فشار قوی برق از ترمینال مرکزی کوئل به چرکش برق استفاده میشود.
تفاوت کوئل و دلکو در خودرو چیست؟
وظیفه کوئل تامین برق برای جرقه زدن و احتراق بنزین است. کوئل ولتاژ تولیدی در باتری را تقویت کرده و در زمان لازم به شمعی که برای احتراق آماده شده است، میفرستند. در عوض دلکو دستگاهی است که زمان ایجاد جرقه تنظیم را کرده و سپس جریان برق فشار قوی را بین شمعها توزیع میکند.
جمعبندی
اگر زمانبندی برای جرقه شمعها وجود نداشته باشد، عملکرد پیشرانه دچار اختلال شده، خودرو شروع به لرزش کرده و مصرف سوخت خودرو افزایش خواهد یافت. به همین دلیل لازم است که همیشه از تنظیم بودن این قطعه در خودروهای کاربراتوری اطمینان حاصل نمایید. در صورتیکه اطلاعات بیشتری در مورد دلکو دارید، میتوانید آن را با ما در قسمت نظرات درمیان بگذارید، همچنین پیشنهاد میکنیم قبل از خرید باتری ماشین خود با مشاوران ما الوباتری در ارتباط باشید.
قبل از خرید باتری ماشین خود با مشاوران الوباتری در ارتباط باشید.جهت تعویض در محل باطری سوزوکی کلیک کنید.