باتری یکی از مهمترین اجزای مسئول راه اندازی موتور و عملکرد مطمئن تمام سیستمهای الکتریکی است. تمام وسایل نقلیه سنگین مانند اتوبوس، کامیون، تریلی، تراکتور و غیره به باتری ماشین سنگین احتیاج دارند زیرا این وسایل نقلیه معمولاً در شرایط عملیاتی شدید مورد استفاده قرار میگیرند که الزامات خاصی را برای باتریها اعمال میکند.
باتری یک واحد محفوظ است که برق تولید میکند. این خودروها به مقادیر بالاتری از ظرفیت و جریان استارت سرد نیاز دارند. این پارامترها بیشتر از پارامترهای باتری خودروهای سواری است. بنابراین، باتریهای طراحی شده برای وسایل نقلیه سنگین دارای تعدادی ویژگی خاص هستند و تفاوت قابل توجهی با باتریهای خودروهای سواری دارند. به همین دلیل خودروهای سنگین برای نیازها و عملکردهای مختلف به باتریهای سنگین نیاز دارند.
جهت تهیه ی انواع باتری ماشین سنگین مانند انواع باتری تریلی، کامیون، کمپرسی، کامیونت، باری، تریلر، کشنده . … و نیز انواع باتری خوردوهای سبک، مانند باتری تیبا، باتری ساینا،باتری کوییک، و … با مرکز الو باتری تماس بگیرید.
باتری خودروهای سنگین
خودروهای سنگین قدیمی برای استارت زدن نیاز به قدرت بیشتری داشتند و نیاز به باتری 24 ولتی داشتند ولی سایر قسمت های خودرو با برق 12 ولت هم کار می کردند، به همین دلیل در طراحی خودروهای سنگین قدیمی، از دو باتری که به صورت موازی به هم متصل بودند، استفاده می شد که در زمان استارت زدن یک رله ی تبدیل، دو باتری را به صورت سری به هم وصل می کرد در اینصورت ولتاژ 24 ولت برای استارت زدن فراهم می شد و سایر قطعات الکتریکی از ولتاژ 12 ولت استفاده می کردند، در زمان روشن بودن موتور، دینام 12 ولتی، هر دو باتری را شارژ می کرد، اما در خودروهای سنگین امروزی فقط از باتری 24 ولتی استفاده می کنند و تمام مدار الکتریکی آن ها با این ولتاژ کار می کنند.
باتری مناسب تراکتور، مینی بوس و فوتون، 24 ولت و 90 آمپر ساعت، باتری ولوو کمپرسی، 24 ولت 150 آمپر ساعت و باتری اتوبوس اسکانیا، 24 ولت 250 آمپر ساعت است. البته میزان استفاده از خودرو در تعیین میزان آمپراژ باتری مورد نیاز، مهم است، مثلا اگر در مسیرهای پر تردد رانندگی می کنید یا از کولر و بخاری استفاده می کنید، باید باتری با آمپراژ بالاتری را تهیه کنید.
مشخصات انواع باتری ماشینهای سنگین
در خودروهای سنگین مانند تراکتور، مینی بوس، اتوبوس، تریلی، تریلر و کامیون از برق 24 ولت استفاده میشود در حالی که در خودروهای معمولی و سبک برق 12 ولت نیاز است. اما با توجه به تنوع خودروهای سنگین و قدیمی و جدید بودن آن ها میزان ولتاژ برق مورد نیاز در آن ها متفاوت است. در خودروهای سنگین امروزی قطعات الکتریکی مثل دینام، استارت و چراغ با برق 24 ولت کار میکنند ولی در خودروهای سنگین قدیمی فقط استارت از برق 24 ولت استفاده میکرد.
خودروهای سنگین دارای دو نوع باتری اسیدی و اتمی هستند. باتری های اسیدی دارای 6 خانه بوده و روی هر خانه یک درب به شکل پیچ مانند موجود است. بهتر است هر 3 ماه یک بار درب آن باز شده و میزان اسید و الکترولیت اندازهگیری شود. باتریهای اسیدی نسبت به نوع اتمی دارای قیمت کمتر و طول عمر پایینتری بوده و نیاز به نگهداری بیشتری خواهند داشت. بیشتر باتری کامیون ها به صورت اسیدی است.
وزن استاندارد باتری ماشین سنگین
اندازه و وزن باتری ماشین سنگین بستگی به ویژگیهای اصلی آن از جمله ظرفیت باتری و شروع جریان دارد. وزن باتری مربوط به پوسته باتری دارد. باتریهای خودروهای سنگین باربری دارای ظرفیت بیشتری نسبت به باتریهای وسیله نقلیه مسافربری هستند. باتریهای ساخته شده برای خودروهای سنگین حمل بار وزنی معادل ۲۰ تا ۴۵ کیلوگرم دارند. این باتریها از نوع اسید سرب هستند. درمورد باتریهای قلیایی، وزن مطابق با یک جدول مخصوص محاسبه میشود و بر اساس ویژگیهای هر مدل، منحصربهفرد است.
در بیشتر موارد، وزن باتری ماشین سنگین روی بر چسبی که روی باتری قرار دارد، درج شده است. اگر میخواهید ببینید که وزنی که روی آن نوشته شده است صحیح است یا خیر، باید خودتان آن را وزن کنید. همچنین باید این واقعیت را در نظر بگیرید که وزن نوشته شده روی برچسب باتری، وزن آن در حالت شارژ خشک است و الکترولیتها را در نظر نگرفتهاند. مدل و سازنده باتری نیز نقش مهمی در وزن باتری دارند.
نحوه شارژ باتری در خودروهای سنگین
اگر مدت زیادی است که از خودروی خود استفاده نکرده و آن را پارک کردهاید، باتری خود به خود شروع به تخلیه میکند. این موضوع شامل خودروهای سنگین مانند باتری کامیون و باتری تریلی نیز میشود. در این گونه مواقع، باتری قبل از راهاندازی باید شارژ شود. باتری ماشین سنگین به شکل دوتایی یا چند تایی بوده که شارژ کردن آنها نسبت به باتری خودروهای سبک کمی مشکلتر است.
برای شارژ باتری ماشین سنگین، شما باید از تکنسینها و متخصصین در این زمینه کمک بگیرید. این فرآیند نیاز به تخصص کافی و آموزشهای لازم در این زمینه دارد؛ زیرا اگر دستگاهها به خوبی کالیبره نشده یا به درستی تنظیم نشده باشند، ممکن است باعث برداشت اشتباه شده و گاهی باتری سالم را خراب نشان دهد. برای شارژ کردن چند باتری متدهایی وجود دارد، در این قسمت از الوباتری در مورد نحوه تشخیص میزان شارژ باتری صحبت خواهیم کرد:
مراحل تشخیص شارژ باتری ماشین سنگین
مرحله اول: ابتدا نیاز به یک ابزار تست باتری خواهید داشت تا جریان باتری را تست کرده و مطمئن شوید که باطری خودروی شما به چه میزان شارژ دارد.
مرحله دوم: در مرحله بعد، نوبت به باز کردن درپوش باتری است. خودروهای سنگین دارای یک درب متحرک هستند.
مرحله سوم: در مرحله 3، باید کابلهای ترمینال منفی و مثبت را جدا نمایید. کابل هر باطری را به وسیله آچار از سوکت جدا کنید. در این مرحله فرقی ندارد که کابلها به چه ترتیبی از هم جدا میشوند.
مرحله چهارم: در این مرحله، با قرار دادن کابل مثبت روی پایانه مثبت، تستر را به اولین باطری وصل نمایید. سپس کابل منفی را به ترمینال منفی وصل نمایید. پایانه مثبت با نماد (+) یا (Plus) و پایانه منفی با نماد (-) نشان داده میشود.
مرحله پنجم: در مرحله بعد باید توجه کنید که عقربه در کجای فشارسنج متوقف میشود. محل توقف، میزان شارژ باتری را به شما نشان میدهد. منطقه سبز به این معنی است که باتری میزان شارژ مناسبی دارد و محل قرمز نشاندهنده ضعیف بودن باتری است.
مرحله ششم: در مرحله 6 و آخرین مرحله، سوئیچ ضامن را در قسمت پایین تستر زده و فشارسنج را روی باتری قرار دهید. دقت داشته باشید که عقربه در کجا قرار میگیرد. این مرحله نیز با رنگها مشخص میشود. اگر باتری شما معیوب است، رنگ قرمز نشان داده شده که نشاندهنده حالت خطر است.
این مراحل را به ترتیب روی تمامی باتریها انجام داده و از سالم بودن آن ها مطمئن شوید. انجام تست بار، آزمایش افت ولتاژ و بقیه بررسیهای مدار کمک میکند تا مشکلات الکتریکی به خوبی شناسایی شوند. پس از آن که باتری معیوب پیدا شد، میتوانید باتری را تعویض کنید.
قیمت باتری ماشین سنگین
همانطور که اشاره کردیم مشخصات باتری خودرو سنگین متفاوت بوده و انواع مختلفی از آنها موجود است. به عنوان مثال باتریهای اسیدی از نوع قابل شارژ بوده و از آنجایی که نیاز به مراقبت مداوم ندارند، قیمت مناسبتری خواهند داشت. در مقابل باتریهای اتمی عمر طولانیتر و قیمت بالاتری دارند.
یکی دیگر از ویژگیهای تأثیرگذار روی قیمت باتری ماشین سنگین کشور سازنده آن است. در حال حاضر انواع باتریهای داخلی و خارجی (محصول کشور ترکیه، چین و کره) در بازار موجود است که دارای قمیتهای متفاوتی هستند. به همین دلیل قیمت این باطریها متناسب با نوع و ویژگیهای آن متفاوت بوده و شما میتوانید تمامی این ویژگیها را در نظر گرفته و باتری را با قیمت مورد نظر خود و متناسب با میزان کارآیی که دارید، انتخاب نمایید. برای اطلاع از قیمت باتریها میتوانید با متخصصین ما در الوباتری تماس بگیرید.
جمعبندی موضوع
باتری خودروهای سنگین از جمله باتری کامیون یا باتری تریلی و... وظیفه تأمین نیرو را دارند. این نیرو از استارت زدن آغاز شده و سپس انرژی را به تمامی قطعات الکترونیکی منتقل میکند. هنگامی که باتری درست کار نکند، همه چیز از نور کابین گرفته تا کل سیستم دچار اختلال و خرابی خواهد شد. به همین دلیل انتخاب یک باتری مناسب، مراقبت و حفظ سلامتی آن، برای خودروی سنگین شما لازم است. شما میتوانید با اعتماد به تیم الوباتری، فعال در زمینه فروش انواع باتری ماشین و باتری UPS، باتری مناسب را خریداری و نصب کرده و خیالتان از بابت آن تا مدتها راحت باشد.