در چه زمانی باتری ماشین نیاز به تعویض دارد؟
اگر مخواهید بدانید که در چه زمانی باتری خودرو رو باید تعویض کنید ، حتما این آموزش مفید از الو باتری در این خصوص را مطالعه کنید:
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که در هنگام رانندگی با مشکل برقی روبرو شده باشید و یا اتومبیل خاموش شده و هر چقدر که استارت زدید، ماشین روشن نشده باشد. خاموش شدن اتومبیل میتواند به دلایل مختلفی مانند تمام شدن سوخت آن مربوط باشد. اما اگر باک بنزین پر بوده و باز هم با خاموش شدن خودرو مواجه شدهاید، شاید اولین فکری که به ذهن شما خواهد رسید خراب شدن سیستم برقی ماشین است و در چنین شرایطی بهترین کار تماس با متخصص امداد خودرو است تا برای راه اندازی دوباره باتری ماشین به شما کمک کند. ولی این راه فقط برای نجات شما از آن شرایط است و شاید راه بهتر و درست در این باشد که این مسئله را به درستی پیگیری کنید. شاید زمان تعویض باتری ماشین رسیده باشد.
آیا باطری ماشین نیاز به تعویض دارد؟
در ادامه به این سوال پاسخ داده ایم.الوباتری همواره آماده خدمت رسانی در زمینه باتری به مشتریان خود میباشد برای خرید آنلاین باتری میتسوبیشی کلیک کنید .
باتری ماشین را باید قلب آن دانست و توجه به سلامت این قطعه خودرو بسیار مهم است؛ زیرا وظیفه مهم برقرسانی در خودرو برعهده دارد. با توجه به اهمیت زمان تعویض باتری ماشین در این مقاله قصد داریم درباره عوامل موثر در عمر باتری ماشین و زمان تعویض باطری خودرو اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم. جهت تعویض باتری اوتلندر کلیک کنید.
چه عواملی موجب خرابی باتری ماشین میشود؟
باتری به طور مداوم در حال شارژ و دشارژ یا و یا پر و خالی شدن است. به همین دلیل عمر مفید مشخصی دارد. یک باطری ماشین اگر کیفیت مناسبی داشته باشد، به طور متوسط بین ۱.۵ تا ۲ سال عمر مفید دارد و اگر بیشتر از این زمان باتری سالم بماند نگهداری و استفاده از آن بر عهده صاحب خودرو است. البته با توجه به شرایط آب و هوایی میتوان این محدوده زمانی را بین ۱.۵ تا ۵ سال نیز متغیر دانست. بعد از این محدوده زمانی باید به دنبال تعویض باتری ماشین بود.
برخی عوامل اگر رخ بدهد باعث تسریع در تخریب باتری خواهد شد. این مسئله به معنای این است که باید به فکر تعویض باتری ماشین بود. از جمله این عوامل میتوان به گرما، لرزش و شارژ عمیق اشاره کرد. این مسائل موجب میشوند که در باتری رسوب ایجاد شود و رسوب ایجاد شده هم باعث سولفاته شدن باتری خواهد شد.
از عوامل دیگر میتوان به نگهداری باتری به مدت زیاد در انبار اشاره کرد؛ به طوری که اگر باتری ماشین زمان بیش از شش ماه در انبار نگهداری شود باعث سولفات آن خواهد شد. این سولفات صفحات را دچار چگال و سخت شدن خواهد کرد. نتیجه تمامی این فرایند از کار افتادن باتری و کم شدن توانایی آن خواهد بود.
هوای گرم و نامناسب نیز میتواند متوسط عمر باتری را کم کند و حتی به نصف برساند. به عبارتی هوای گرم مانند یک سم برای باتری ماشین عمل میکند و شاید هزینه زیادی بر روی دست شما بگذارد. همین مسئله موجب میشود که باتری ماشین زودتر از زمانی که تصور میکنید خراب شود و زمان تعویض آن فرا برسد.
از عوامل موثر دیگر در خرابی باتری ماشین سولفاته شدن آن است. اگر یک خودرو برای مدت زمان طولانی روشن نشود و به عبارتی استفاده نشده باشد، باتری ماشین سولفاته خواهد کرد. راهکار رهایی از این مسئله این است که هر از چندگاهی ماشین را برای چند دقیقه روشن کنید تا باتری ماشین کار کند.
موضوع موثر دیگر این است که اگر به مدت طولانی و روزهای متوالی در هوای گرم رانندگی کنید، عمر متوسط باطری ماشین کاهش مییابد. حتی اگر بهترین برند و با کیفیتترین باتری را خریده باشید نمیتواند جلوی تاثیر نامناسب هوای گرم را بگیرد.
نشانه بعدی را باید در تغییر رنگ چراغ نشانگر عمر مفید باتری دانست. این نشانگر سلامت که روی باتری به رنگ سبز مشخص شده است اگر به رنگ قرمز یا زرد تمایل پیدا کند، هشداری است که نشان میدهد عمر مفید باتری به پایان رسیده و زمان تعویض باتری ماشین است.
موضوع دیگر تغییر شکل ظاهری باتری است. وقتی یک باتری به مدت زمان طولانی در معرض گرمای شدید، شکستگی، ضربه و ... قرار بگیرد، دچار برآمدگی و خرابی میشود که در نتیجه آن باتری با کاهش عملکرد مواجه میشود.
از دیگر عوامل نشان دهنده ضعف باتری استارت خوردن نامرتب اتومبیل است. اگر در یک زمان استارت به درستی کار میکند و در زمان دیگر چنین نیست، این مسئله میتواند به علت عدم نگه داشتن شارژ در باتری باشد. در این شرایط اگر خودرو را چند ساعت خاموش نگه دارید، با یک استارت روشن میشود. اما اگر همین مدت خاموش بودن خودرو ادامه پیدا کند، دیگر ماشین با استارت روشن خواهد شد.
روش های اطمینان از خرابی باتری
باوجود این که در بالا برخی موارد نشان دهنده ضعف باتری بیان شد اما ممکن است همه مشکل از خرابی باتری نباشد و سایر قسمتها دچار مشکل شده باشند. به همین دلیل قبل از آنکه دست به تعویض باتری ماشین بزنید سایر مواردی که در ادامه ذکر میشود چک کنید.
_ باتری را از محل خود بیرون بیاورید و عملکرد آن را در موقع شارژ و همچنین نگهداری شارژ امتحان کنید.
_ دینام، استارت و فیوزها را ارزیابی کنید و از صحت عملکرد آنها مطمئن شوید.
_ شمعهای خودرو هم نیاز به بازبینی دارد. مطمئن شوید که شمعها به درستی عمل جرقه زنی را انجام میدهند.
_ بستهای باتری را ارزیابی کنید و مطمئن شوید که دچار قطعی اتصال نشدهاند. همچنین محل اتصال بست باتری هم چک کنید. ممکن است سر باتری و بست نیاز به تمیز کردن داشته باشد. خورددگی قطبین در باتری میتواند باعث کاهش عمر باتری شود. قطبین در اصل محل اتصال بست ها هستند که به موتور و سایر اجزا میرسد. اگر به موقع اقدام به تمیز کردن سر باتری و بست آن نکنید با خوردگی قطبها مواجه میشوید.
_ در نهایت این که تا از خالی شدن و خراب شدن باتری مطمئن نشدید، از روش باتری به باتری برای روشن کردن خودرو استفاده نکنید.
راههای موثر در افزایش عمر باطری ماشین
این راهکارها که در افزایش عمر باتری خودرو، جنبه پیشگیری دارند باید قبل از شروع فصل سرما و گرما حداقل برای یک بار انجام شود.
_ سطح الکترولیت در باتری در واقع همان آب باطری در اصطلاح عامیانه است. در هوای سرد و زمستانی این الکترولیت باعث افزایش عمر باتری شده و باتری را گرم نگه میدارد. همچنین در تابستان و هوای گرم باید سطح الکترولیت بررسی شود و آب باطری را به سطح لازم در آن برسانید . به همین دلیل در تابستان و چه در زمستان سعی کنید بیش از حد در باتری آب مقطر نریزید و سطح مشخص شده را حفظ کنید.
_ اگر در هنگام رانندگی متوسطی صدای ممتد در خودرو هستید، میتواند نشانه شل یا خراب شدن یک یا چند تسمه دینام باشد. در این شرایط باید تسمهها را ارزیابی کنید. اگر در آنها ترک، خراش یا شکستگی دیدید، میتواند نشانه خراب بودن تسمهها باشد.
_ قبل از اقدام به روشن کردن خودرو همه تجهیزات جانبی برقی مانند چراغها، کولر و سیستم صوتی را خاموش کنید. استفاده از این تجهیزات برقی خصوصاً در هوای سرد زمستانی میتواند موجب کاهش توان باتری در موقع استارت زدن باشد.
_ در هوای سرد زمستانی باتری را کامل شارژ کنید و موتور را گرم نگه دارید. در هوای گرم تابستانی هم دائماً سطح الکترولیت را کنترل کنید تا در حد استاندارد تعریف شده باشد.
_ در صورتی که شارژ باتری کمتر از ۸۰ درصد است، موقع شارژ آن رسیده است.
_ به باتری اسید یا آب کثیف اضافه نکنید.
_ در صورتی که باتری را شارژ کردید آن را در یک محل سرد نگهداری کنید و در نهایت اینکه بیشتر از ۶ ماه شارژ کردن باتری را به تعویق نیاندازید.
شارژ و تعویض باتری ماشین را چه زمانی انجام دهیم؟
همانطور که در یک وسیله ساده مانند گوشی موبایل باتری نقش حیاتی و مهمی بازی میکند، باتری ماشین هم وظیفه مهم جان دادن به اتومبیل را بر عهده دارد. اگر باتری ماشین خراب باشد نمیتوان ماشین را استارت زد و در نتیجه متوجه اهمیت تعویض باتری ماشین میشوید.
ممکن است به طور کامل ندانید که آیا واقعاً زمان تعویض باتری ماشین فرا رسیده است یا خیر؟ برای اینکه متوجه این زمان شوید دو علامت مهم وجود دارد؛ اول اینکه با روشن نشدن خودرو موقع استارت زدن روبرو میشوید. در این شرایط باید سایر نقاط متصل به خودرو مانند دینام، بست ها و غیره ارزیابی شوند و در صورت اطمینان از صحت آنها میتوان متوجه فرارسیدن زمان شارژ یا تعویض باتری ماشین شد.
موضوع هشدار دهنده بعدی کار نکردن لوازم و تجهیزات برقی خودرو است. اگر مشاهده میکنید که لوازم برقی مانند رادیو، سیستم صوتی، چراغها و کولر به درستی کار نمیکنند باید به مشکل نبود شارژ در باتری پی ببرید. در این شرایط اگر باتری هنوز در محدوده عمر مفید تعریف شده قرار دارد و سایر مشکلات در آن وجود ندارد، باتری را شارژ کنید. اما اگر متوجه استهلاک و فرسودگی در آن شدید باید به دنبال تعویض باتری ماشین باشید.
اگر مدت زمان طولانی چهار سال یا بیشتر است که خودروی شما با یک باتری کار میکند و به طور مداوم شارژ خالی میکند یا موقع استارت زدن موتور با سرعت معمولی نمیچرخد به احتمال زیاد زمان تعویض باتری ماشین فرارسیده است.
باید توجه داشته باشید که یک باتری اگر معیوب باشد نمیتواند شارژ نگه دارد و همچنین جریان کافی برای استارت موتور نیز تامین نخواهد کرد.
اگر جعبه باتری دچار نشتی الکترولیت شده باشد و یاور شارژ در آن صورت گیرد باعث تصاعد و خروج گاز خواهد شد. در این شرایط سطح الکترولیت در باتری کاهش مییابد و راهکار آن در قدم اول بررسی و یا تعمیر دینام است. اما اگر با این کار مشکل حل شد باید تعویض باتری ماشین را در اولویت قرار دهید.
در صورتی که شارژ باتری کم باشد و یا باتری دچار سولفات شود، همه این عوامل موجب دشارژ شدن و تخلیه سریع شارژ آن خواهد شد. در گام اول باید میزان شارژ باتری را بررسی کنید و اگر مشکل حل نشد به دنبال تعویض باتری ماشین باشید.
در نهایت اینکه اگر یک باتری نامتناسب با استاندارد تعریف شده برای اتومبیل انتخاب کردید و یا باتری را در شرایط تخلیه به مدت طولانی نگهداری کنید، ابتدا آن را با دستگاه شارژ مناسب شارژ کنید؛ اما اگر هنوز هم با این مشکل روبرو بودید، تعویض باتری ماشین را در نظر داشته باشید.
دو هشدار ایمنی در باطری خودرو
اگر متوجه خالی شدن باتری شدید به طوری که مایع اسیدی درون آن منجمد شده بود، در این شرایط اقدامی برای شارژ آن انجام ندهید، زیرا ممکن است شارژ باتری در این حالت موجب ترکیدن باتری شود. برای این کار اول باتری را از خودرو جدا کنید و در یک فضای گرم قرار دهید تا یخ مایع اسیدی درون آن باز شود سپس اقدام به شارژ آن کنید.
موضوع مهم بعدی این است که موقع باتری موقع شارژ شدن از خود یک گاز متصاعد میکند و اگر شرایط جرقه زدن فراهم باشد ممکن از موجب انفجار و آسیب رسیدن به شما و اطرافش باشد. به همین دلیل در این شرایط حتما نکات ایمنی را رعایت کنید. از جمله این موارد سعی کنید شارژ باتری را در محیط با تهویه مطبوع و باز انجام دهید.
سعی کنید از لباسهای محافظت کننده و عینک مخصوص استفاده کنید. موقع شارژ جواهرات را از خود دور نگه دارید، زیرا ممکن است عاملی برای جرقه زدن باشد. همچنین برای رعایت سلامت اتومبیل و باتری به دستورات دفترچه راهنمای خودرو توجه کنید. عموماً در دفترچه راهنما همه موارد احتیاطی درباره استارت، باتری به باتری، تست باتری، شارژ باتری و موارد و نکات ایمنی و احتیاطی نوشته شده است. با رعایت موارد و نکات ایمنی در این دفترچه میتوانید جلوی بسیاری از عوامل خطرساز را بگیرید.
اینکه یک باتری ماشین عمر مفیدی استاندارد بین ۱.۵ تا نهایتا ۵ سال دارد و اگر بیشتر از این مقدار در یک خودرو استفاده شود حتماً باید دنبال تعویض باطری ماشین بود. اما اگر در حد زمانی استاندارد باتری دچار مشکلاتی مثل سولفاته شدن یا دشارژ شدن شود، خودرو با مشکلاتی مثل نقص در عملکرد تجهیزات برقی و استارت زدن مواجه میشود. در این شرایط نیز زیر نظر متخصص تعمیر کار و بررسی خودرو باید به دنبال تعمیر باتری و شارژ آن بود. اما اگر هیچ کدام از راهها موثر نبودند باید تعویض باتری ماشین را در اولویت قرار داد.