یکی از اتفاقاتی که در همه خودروها ممکن است پیش بیاید، خوابیدن باتری ماشین است. آنچه که شما را متوجه خوابیدن باطری ماشین میکند، استارت نخوردن موتور خودرو است. در اصل در این شرایط سیستم برق رسانی خودرو با مشکل روبرو شده است. باتری وظیفه مهم برقرسانی و تامین انرژی الکتریکی برای قسمتهای برقی خودرو را بر عهده دارد. ممکن است خوابیدن باتری خودرو علائم متفاوتی داشته باشد؛ اما بیشتر از همه خودرو با استارت نخوردن و روشن نشدن موتور این مسئله را نشان میدهد.
اگر مطمئن هستین دلیل استارت نخوردن باتری ماشین شما خالی شدن یا هامم تمام شدن عمر مصرف آن است، به قسمت فروش اینترنتی الوباتری مراجعه کنید، برای اطلاع از قیمت باتری پژو 206، باتری پژو 207، باتری پژو 405 و تعویض رایگان در محل کلیک کنید و باتری ماشین مناسب خود را انتخاب کنید. تیم پشتیبان الو باتری با شما تماس گرفته و باتری مورد نظر شما را بدون هزینه ارسال و نصب برای شما در محل خودرو تعویض می نماید. در این نوشتار تلاش میکنیم علت خوابیدن باتری ماشین و راهحلهای آن را بیان کنیم.
علائم خوابیدن باتری ماشین
هنگامی که خودرو استارت نمیخورد علتهای متفاوتی دارد؛ از جمله اینکه ممکن است اشکالی در دینام خودرو یا سیستم استارت آن وجود داشته باشد. ولی در صورتی که ایرادی در آن قطعات نباشد، باید علت آن را خوابیدن باتری ماشین بدانید. به غیر از استارت نخوردن خودرو، علائم هشدار دهندهای که ما را متوجه این مسئله میکند، شامل خاموش شدن چراغهای داشبورد، صدای تق تق موقع روشن شدن ماشین و همچنین کند و ضعیف شدن موتور است.
برای اینکه مطمئن شوید که علت روشن نشدن ماشین، خوابیدن باتری خودرو است با هل دادن خودرو موتور آن را روشن کنید. بعد از آن همه سیمهایی که به باتری متصل میشوند را جدا کنید. اگر در این شرایط دینام توانایی شارژ سیستم برقی خودرو را نداشته باشد، موتور بعد از چند لحظه خاموش خواهد بود شد. در این صورت متوجه میشوید که مشکل استارت نخوردن و روشن نشدن موتور به خاطر باتری نبوده و به سایر قسمتها مانند دینام مربوط است.
اما اگر مشاهده کردید که موتور روشن ماند و به کارش ادامه داد، به احتمال زیاد علت آن خوابیدن باتری خودرو است. در نظر داشته باشید که خرابی و خوابیدن باتری ماشین دو قضیه کاملا متفاوت از هم هستند و نباید آنها را با هم یکی دانست. اگر باتری خراب شده باشد باید در فکر تعویض آن باشید؛ اما در صورتی که خوابیده باشد میتوان با کمک شارژ مجدد آن این مشکل را برطرف کرد و نیازی به تعویض باتری نیست.
چرا باتری ماشین میخوابد؟
در حالت کلی علت خوابیدن باتری به سه دلیل اصلی و کلی قابل تقسیم است. این موارد شامل مشکلات سیستم الکتریکی، خطاهای انسانی و مشکلات اساسی باتری هستند. اما در یک تقسیم بندی دیگر میتوان چند دلیل برای خوابیدن باتری ماشین در نظر گرفت که در ادامه با این موارد آشنا میشویم.
روشن نگه داشتن چراغهای خودرو
یکی از دلایلی که در خوابیدن باتری ماشین نقش موثری دارد و باعث خالی شدن شارژ میشود، روشن نگه داشتن چراغهای خودرو است. اگر چراغهای داخل کابین خودرو یا خارج آن را برای مدت طولانی روشن نگهدارید، در این صورت باتری تمام توان خود را برای تامین برق مورد نیاز برای چراغها مصرف میکند.
البته ممکن است که علت خالی شدن باتری به خاطر بی دقتی و خطاهای انسانی راننده در روشن نگهداشتن چراغها نباشد. ممکن است چراغهای داخل کابین و خارج آن به شکل خود به خود روشن شده باشند. این مسئله به خاطر وجود اشکال در سیستم چراغها است و باید بررسی شود. در این صورت نیز تمام انرژی و توان باتری صرف تامین انرژی مورد نیاز چراغها خواهد شد.
*برای مشاهده انواع برند های باتری ماشین و خرید آنلاین کلیک کنید*
وجود مشکل در دینام خودرو
اگر دینام خودرو دچار نارسایی شده باشد و عملکرد درستی نداشته باشد، نمیتواند وظایف خود را در برق رسانی به درستی انجام دهد. در این صورت فشار کاری باتری بیشتر خواهد شد. باتری خودرو به طور کلی وظیفه تامین برق مورد نیاز برای استارت زدن موتور را بر عهده دارد و دینام برق سایر قسمتهای خودرو را در هنگام روشن بودن خودرو تامین میکند. اما زمانی که دینام دچار نارسایی و اشکال باشد فشار بیشتری روی باتری خودرو ایجاد شده و نتیجه آن تخلیه انرژی ذخیره شده در باتری است.
از سوی دیگر باید در نظر داشت اگر انرژی باتری خودرو تخلیه شود، امکان بازیابی آن در حالت معمول وجود ندارد. در نتیجه با خوابیدن باتری خودرو روبرو میشوید. به طور کلی عملکرد و ساختار باتری ماشین به این شکل است که وظیفه استارت زدن موتور را بر عهده دارد و نباید در حالت خاموشی به مقدار زیادی از آن کار کشید؛ زیرا کار کردن مداوم و طولانی مدت باتری موجب خالی شدن شارژ آن و از کار افتادن باتری میشود.
پوسیده شدن کابلهای باتری
اگر کابلهایی که به باتری متصل شدهاند پوسیده شوند، این مسئله میتواند موجب خالی شدن شارژ و خوابیدن باتری خودرو شود. به همین دلیل اگر هنگام روشن کردن خودرو با مشکل و ایراد در استارت خوردن مواجه هستید، قبل از هر چیز کابلهای متصل به باتری را بررسی کنید و از سالم بودن آن اطمینان حاصل کنید.
مسافتهای کوتاه
منظور از مسافتهای کوتاه این است که خودرو را برای زمان خیلی کم و در مسیری کوتاه روشن نگه ندارید. در این صورت دینام زمان کافی برای شارژ باتری را پیدا نمیکند و به مرور زمان باتری خودرو دشارژ میشود. همچنین اگر در مسافتها و مسافرتهای طولانی نیز توقفهای زیاد و پشت سر هم داشته باشید، احتمال خوابیدن باتری خودرو جود دارد. در عین حال فراموش نکنید که اگر در مسافتهای کوتاه همزمان از سیستم صوتی و سایر امکانات برقی استفاده کنید، روند خالی شدن باتری سرعت میگیرد و بعد از مدت کوتاهی هنگام روشن کردن خودرو با خوابیدن باتری ماشین مواجه خواهید شد.
زنگ زدگی و شل شدن سر باتری
اگر سر باتری زنگ زده و یا شل شده باشد، این مسئله موجب هدر رفتن انرژی و قدرت باتری خواهد شد. در صورت هدر رفتن انرژی باتری، خودرو استارت نمیخورد و باتری دشارژ شده است. به مرور زمان مشکل زنگ زدگی و شل شدن سر باتری باعث میشود که باتری به درستی و کامل شارژ نشود و در نهایت آنچه که اتفاق میافتد خوابیدن باتری خودرو است.
هوای سرد و گرم
باتریها به طور معمول توان تحمل هوای سرد و گرم را دارند. اما اگر سرمای هوا و گرمای آن بیش از حد باشد باتری ضعیف میشود. سرما میتواند در مدارهای الکتریکی باتری مقاومت الکتریکی ایجاد کند و نتیجه این است که در یک روز سرد زمستانی ماشین استارت نمیخورد.
بد شارژ شدن باتری خودرو
یکی از عواملی که میتواند مدت طولانی موجب خوابیدن باتری خودرو باشد، شارژ نامناسب آن است.
بیشتر بخوانید؛ شارژ باتری خودرو
خراب شدن دیود دینام
دینام وظیفه مهم شارژ مجدد باتری و تامین برق مورد نیاز برای سیستمهای برقی را بر عهده دارد. اگر دیود دینام خراب شده باشد، در صورت خاموشی خودرو نیز دینام سیستم برقی خودرو را شارژ میکند. این مسئله به مرور زمان باعث خالی شدن شارژ و خوابیدن باتری خودرو میشود.
باتری کهنه و فرسوده
باتری خودرو در حالت معمول عمر مفیدی معادل سه تا پنج سال دارد و بعد از آن باید باتری را تعویض کرد. اگر یک باتری قدیمی بر روی خودرو نصب شده باشد، نمیتواند به درستی و کامل شارژ انجام دهد. در نتیجه بعد از مدت کوتاهی خالی شده و شما با یک باتری خوابیده مواجه میشوید.
راهحل های جلوگیری از خوابیدن باتری خودرو
بعد از دانستن علتهای متفاوت خوابیدن باتری خودرو باید به دنبال راهحلهایی برای رفع این مسئله باشیم. با رعایت چند اصل ساده و راحت میتوان از خوابیدن باتری خودرو جلوگیری کرد. در ادامه این راهکارها بیان میشود:
1) بررسی اتصالات باتری ماشین
برای جلوگیری از خوابیدن باتری ماشین به طور مداوم آن را بررسی کنید. اگر متوجه پوسیدگی و خوردگی در اطراف پایانههای باتری، اتصالات و کابلهای آن شدید، باید در جهت رفع آنها بکوشید؛ زیرا این خوردگیها میتواند به مرور زمان توانایی باتری برای استارت زدن موتور را با مشکل روبرو کند.
بیشتر بخوانید؛ آموزش تمیز کردن اتصالات باتری ماشین
2) خنک نگه داشتن باتری
در فصل تابستان و گرمای بیش از حد هوا باتری بیشتر دچار مشکل میشود. بهتر است در هوای گرم ماشین را در محل خنک و سایه پارک کنید. البته خنک نگه داشتن باتری برای تمامی شرایط توجیه نمیشود. مسلما در فصل زمستان و سرمای بیش از حد هوا این مسئله موجب خالی شدن باتری خواهد شد. در زمستان سعی کنید خودرو را در پارکینگ مسقف و محلی گرم نگه دارید تا به مرور زمان شارژ باتری خالی نشود.
3) تمیز نگه داشتن باتری خودرو
باتری در زیر کاپوت قرار دارد و روغن، گریس، چربیها و گرد و غبار بر روی آن مینشیند. تجمع گرد و غبار و روغنها موجب گرم شدن باتری شده و در طولانی مدت خوابیدن باتری خودرو را رقم میزند. به همین دلیل سعی کنید به صورت ادواری و هر از چند گاهی به کمک یک دستمال روی باتری را از چربیها و گرد و غبار پاک کنید.
4) پوسیدگی اتصالات باتری را برطرف کنید
روی بدنه باتری و اطراف قطبهای مثبت و منفی آن به مرور زمان دچار خوردگی و پوسیدگی و سولفاته میشود. در این شرایط باید از باتری خودرو محافظت کنید. برای این کار میتوانید از محلولهای شستشوی باتری استفاده کنید. اما اگر این محلولها را در اختیار ندارید، از ترکیب آب و جوش شیرین به نسبت مساوی ۵۰_۵۰ برای تمیز کردن بدنه باتری و اطراف قطبها کمک بگیرید. فراموش نکنید که بعد از پاک کردن سولفاتها، بدنه باتری را کاملا خشک کنید.
5) جدا کردن سر باتری
اگر قصد دارید به مدت طولانی از خودرو استفاده نکنید، سیم منفی باتری را جدا کنید و باتری را از ماشین خارج کنید. مواظب باشید که به سیم مثبت آن دست نزنید. (این کار خطرناک است). بیرون نگه داشتن باتری در صورتی که کاملا سالم باشد، از خوابیدن آن جلوگیری میکند. البته به یاد داشته باشید که نمیتوان این روش را برای مدت بسیار طولانی استفاده کرد؛ زیرا همین مسئله نیز موجب خالی شدن شارژ و خوابیدن باتری ماشین میشود.
به طور کلی برای آن که بتوانید از باتری خودرو به بهترین شکل محافظت کنید و از خوابیدن آن جلوگیری کنید، سعی کنید همزمان همه لوازم برقی خودرو را روشن نکنید. همچنین در مسافتهای کوتاه رانندگی نکنید. با رعایت برخی نکات ساده میتوان باتری ماشین را برای مدت طولانی سالم نگه داشت و از خوابیدن باطری ماشین جلوگیری کرد.