اگر شما هم مدت زیادی است که از ماشین استفاده میکنید، حتما با پدیدهی برق دزدی و مشکلات خرابی باتری خودرو برخورد کردهاید. این موضوع آزار دهنده به تدریج باعث استهلاک باتری خودروی شما شده و به احتمال زیاد به طور کلی آن را از کار انداخته است. ممکن است به فکر تعویض باتری خودرو افتاده باشید. اما باید بدانید، تا مشکل اصلی حل نشود، تعویض باتری فایدهای نخواهد داشت و سیکل خراب شدن باتریها ادامهدار خواهد بود.
ما در این مقاله در مورد برق دزدی که یکی از دلایل شایع آسیب به باتری خودرو است و علتهای برق دزدی ماشین و روش های تشخیص و عیب یابی آن میخواهیم صحبت کنیم.
الوباتری، فروش اینترنتی باتری ماشین، نصب و تعویض باطری ماشین در محل، جهت خرید باطری بسترن B30 کلیک کنید
برق دزدی در ماشین
برق دزدی ماشین به دلایل متعددی اتفاق میافتد. مثلا ایجاد اشکال در سیستم برقی ماشین، باعث برق دزدی میشود. علاوه بر آن ایجاد اختلال در عملکرد کویل و وایر شمعها ممکن است باعث برق دزدی در ماشین بشود. وظیفهی کویل در خودرو، تقویت ولتاژ برقی است که از باتری گرفته شده است. زیرا برق 12 ولتی توان ایجاد جرقه در شمعها را ندارد. و نمیتواند نیروی لازم را برای سوختن در داخل سیلندر تامین کند. به همین دلیل سیستم برقی خودرو طوری طراحی شده است که جریان برق 12 ولتی را به کویل میرساند تا این قطعه با اختلاف ولتاژ بسیار بالای 20000 ولتی جریان برق را به وایر شمعها برساند و عملیات جرقه زنی و نیروی احتراق داخل سیلندرها تامین شود.
اگر کویل ایراد داشته باشد، جرقه به بدنه برخورد کرده و به وایرها نمیرسد. در صورت بروز مشکل در باتری خودرو و یا اتصالات همراه آن، تقویت ولتاژ برق توسط کویل به درستی صورت نمیگیرد. در این مواقع این احتمال میرود که کویل و وایر شمعها دچار برق دزدی شدهاند و باتری را تخلیه کردهاند.
علت های اصلی برق دزدی خودرو
برای تشخیص برق دزدی سر مثبت باتری را باز می کنیم و یک آمپرمتر بین باتری و سر مثبت باتری قرار می دهیم. سپس فیوزها را یکی یکی می کشیم و جا می زنیم، در هر فیوزی که آمپرمتر عدد صفر را نشان داد، یعنی مشکل از دستگاه های متصل به آن فیوز است.
ولتاژ نامناسب باتری خودرو نشانهی تخلیهی باتری و برق دزدی
یک باتری ماشین سالم حدود دو هفته شارژ را در خود نگه میدارد. اما این در صورتی است که تمامی دستگاههایی که انرژی مصرف میکنند خاموش باشند. باتری خودرو از اصلیترین اجزای ماشین به حساب میآید. این دستگاه حیاتی جریان الکتریکی اجزای ماشین را هنگام روشن شدن اتومبیل فراهم میکند. علاوه بر آن هنگامی که موتور اتومبیل خاموش است، تامین برق همهی قسمتهای برقی ماشین مثل نور خودرو، ساعت، دزدگیر و ... بر عهدهی باتری خودرو است.
شارژ باتری خودرو باید به طور مرتب چک شود و در صورت نیاز، باید آن را شارژ کرد. اگر این قطعه خراب شده باشد، به طور کامل باید تعویض گردد. برای چکاپ شارژ باتری باید از میزان ولتاژ آن آگاهی داشته باشید. شما میتوانید این کار را با استفاده از یک مولتی متر یا ولت متر، زمانی که اتومبیل خاموش است انجام دهید. میزان استاندارد ولتاژ یک باتری سالم و شارژ شده حدود 12 ولت است. اگر ولتاژ باتری خودرو کمتر از این مقدار باشد، به این معناست که شارژ باتری تخلیه شده است. به عنوان مثال یک باتری 10.8 ولتی به طور کامل خالی شده است. به همین دلیل بررسی به موقع باتری برای جلوگیری از تخلیهی باتری خودرو بسیار ضروری است. زیرا تکرار این امر باعث آسیب به باتری خودرو میشود و نباید انتظار عملکرد مناسبی از آن را داشته باشید.
برق دزدی وایر شمع خودرو
مورد دیگری هم برای برق دزدی خودرو وجود دارد و آن هم برق دزدی وایر شمع است. این برق دزدی به خرابی کویل و وایرها مربوط می شود، در اینصورت جرقه به بدنه می خورد و به شمع نمی رسد و خودرو با مشکل مواجه می شود.علل دیگری نیز می توانند باعث برق دزدی در خودرو شوند که سیستم صوتی مانند ضبط و قفل مرکزی نیز از این قبیل است.
روش های تشخیص برق دزدی ماشین
استفاده از لامپ برای تشخیص برق دزدی
یکی از روشهای رایج و معمول که برای تشخیص برق دزدی در ماشین به کار میرود. استفاده از یک لامپ کوچک است. برای این منظور باید یک لامپ کوچک 2 ولتی و یک سیم دو رشتهای نازک مخصوص لامپ را تهیه کنید. سر مثبت سیم را به قسمت سربی لامپ متصل کنید و سر دیگر آن را روی پایانهی مثبت لامپ وصل کنید. سر منفی سیم را به سرپیچ لامپ وصل کنید و سر دیگر آن را به پایانهی منفی باتری وصل کنید. شما با این روش لامپ را به صورت متوالی بین سر باتری و قطب باتری قرار میدهید. در این صورت جریان الکتریکی مصرفی در مدارها بعد از گذر از لامپ به مصرف کنندهها میرسد. نور لامپ وجود برق دزدی را مشخص میکند. اگر لامپ روشن نشود و یا نور کمی داشته باشد، یعنی برق دزدی در خودرو صورت میگیرد.
حالا که وجود برق دزدی در ماشین مشخص شد، باید به رفع ایراد آن پرداخت. یعنی باید فیوز یا سوکت مدار را در مدارهای مختلف جدا کنید و جایگاه تقریبی برق دزدی را تعیین کنید. این روش به طور دقیق علت برق دزدی را مشخص نمیکند.
تشخیص برق دزدی با استفاده از آمپر متر
در این روش به جای لامپ از آمپر متر استفاده میشود. بعد از آن باید ولتاژ تغذیهی تمام مدارهای الکتریکی مستقیم به خودرو را به نوبت قطع کنید. هنگام قطع هر کدام از مدارها، اگر عبور جریان قطع شد و آمپرمتر عدد صفر را نشان داد، میفهمیم که آن مدار و دستگاههای متصل به آن مشکل دارد.
به طور کلی برق دزدی مشکل مشترکی است که ممکن است در هر خودرویی فارغ از مدل و نوع آن رخ بدهد. تشخیص برق دزدی و رفع آن بسیار ضروری است. زیرا عدم رسیدگی به آن باعث آسیب به باتری خودرو و دیگر تجهیزات الکتریکی ماشین میشود و هزینههای سنگینی را در پی خواهد داشت.
رفع عیب برق دزدی خودرو
بعد از بیان علل برق دزدی و روشهای تشخیص آن، باید به عیب یابی آن بپردازیم، رایج ترین روش در پیدا کردن محل برق دزدی، اتصال سری لامپ تست بین سر باتری و قطب باتری است، در اینصورت جریان مدارها از لامپ تست عبور می کند، اگر لامپ تست روشن ماند، با قطع کردن تکی ولتاژ تغذیه ی مدارهای برق، در هر مداری ایراد وجود داشته باشد، با جدا کردن فیوز آن، لامپ تست باید خاموش یا کم نور شود و به معنای رفع برق دزدی است. حال که محل برق دزدی مشخص شد باید عیب آن را رفع کرد.
همانطور که اشاره شد استفاده از لامپ تست، رایج و کاربردی است ولی میزان جریان کشی را در برق دزدی مشخص نمی کند، همین طور اگر جریان کشی کم باشد، تشخیص آن با این روش تقریبا غیر ممکن است. اما روش اصولی نیز برای تشخیص برق دزدی وجود دارد، زمانی که سوئیچ خودرو بسته است، بیشترین جریانی که در خودروهای رایج از باتری کشیده می شود، به 50 میلی آمپر نمی رسد. در این روش از آمپرمتر به جای لامپ تست استفاده می شود، در اینصورت با قطع کردن ولتاژ تک تک مدارهای برق، اگر جریان کشی متوقف شود یعنی ایراد از مدار مربوطه است.
خرابی باتری خودرو و تاثیر آن در برق دزدی
آسیب باتری خودرو به دلایل متعددی رخ میدهد که از مهمترین دلایل آن عدم نگهداری صحیح از ماشین است. به عنوان مثال نگهداری ماشین در دماهای بسیار بالا و یا بسیار پایین عمر باتری را کم میکند. روشن خاموش کردن زیاد ماشین هنگام توقف در مسیرهای کوتاه باعث آسیب به باتری خودرو میشود. اگر از ماشین به مدت طولانی استفاده نشود، باتری دچار افت ولتاژ شده و تخلیه میگردد. خرابی یا تمام شدن عمر اجزای جانبی متصل به باتری خودرو مثل دینام باعث میشود که روی باتری فشار زیادی تحمیل شود و عمر آن را کم کند. سعی کنید که زیاد در مسیرهای ناهموار رانندگی نکنید و از سیستمهای صوتی بیش از حد استفاده نکنید. زیرا این کار باعث لرزش زیاد در خودرو شده و ادامهی این موضوع خرابی باتری خودرو را به همراه خواهد داشت. از دیگر عواملی که سبب دشارژ شدن باتری و آسیب به باتری خودرو میشود، سولفاته شدن این وسیله در اثر کارکرد زیاد آن است.
یکی دیگر از مواردی که به باتری اتومبیل شدیدا آسیب میرساند و باعث خرابی باتری خودرو میشود، استفادهی زیاد یک وسیلهی جانبی از انرژی باتری است. زمانی که اتومبیل خاموش است اگر تجهیزاتی مثل ضبط ماشین، قفل مرکزی، چراغهای ماشین، سیستم گرمایشی و سرمایشی خودرو روشن باشند، به مرور زمان باعث خرابی باتری خودرو میشوند. رخ دادن چنین اتفاقاتی در خودرو برق دزدی به حساب میآید که در ادامه به تفصیل در مورد آن صحبت خواهد شد.
برق دزدی خودرو معمولا از کدام قطعه است؟
همان طور که گفتیم برق دزدی به دلایل متعددی رخ میدهد. اما شایعترین دلیل آن به خاطر استفاده از ضبط، رادیو، دزدگیر، قفل مرکزی، کویل و وایر است. اگر بخواهید دقیقا تعیین کنید که برق دزدی از سمت کدام قطعه صورت گرفته است، از روشهای گوناگونی میتوانید استفاده کنید.
دقت کنید که شما قرار است با باتری ماشین کار کنید. این قطعه شارژ را در خودش نگه میدارد و میتواند شوک ایجاد کند. از این رو بهتر است جهت پیشگیری از بروز حوادث ناخواسته به رعایت یک سری از نکات ایمنی بپردازید. میتوانید قبل از شروع کار دفترچه راهنمای محصول را هم مشاهده کنید.
اول از همه از دست کش پلاستیکی، عینک و لباس ایمنی مخصوص استفاده کنید. محیط کار شما حتما باید دارای تهویهی مناسب باشد. میتوانید در و پنجرهها را باز کنید. دقت کنید که باتری به هیچ وجه در معرض آتش، شعله، دود و ... نباشد. زیرا گازهای هیدروژن و اکسیژن که از باتری متصاعد میشوند، آتش گیر هستند. این کار را در یک محیط خشک و خنک انجام دهید. خودرو و تمامی تجهیزات الکتریکی آن مثل کولر، بخاری، چراغها و ... خاموش باشند. زیرا مایع اسیدی داخل باتری قابل اشتعال است و در صورت روشن بودن یکی از این اجزا و ایجاد جرقه، احتمال آتش سوزی وجود دارد. در ضمن قبل از شروع کار با باتری تمامی زیور آلات فلزی خود نظیر ساعت، انگشتر، دستبند و ... را باز کنید. چون اگر به طور اتفاقی به باتری برخورد کنند، میتوانند باعث ایجاد شوک شوند.
پس از رعایت نکات اولیه، حالا باید باتری را جدا کنید. دقت کنید که این کار به آرامی و با احتیاط لازم صورت گیرد و از پرت کردن باتری خودداری کنید. جدا کردن باتری در تمامی خودروها مثل هم صورت میگیرد و تنها ترمیناهای باتریها ممکن است با هم فرق داشته باشند. به هر حال شما با کمک دو انبردست و یا آچار فرانسه به راحتی میتوانید این کار را انجام دهید.
برای شروع کار پایانهی منفی را که دارای یک پوشش پلاستیکی سیاه رنگ است را پیدا کنید و آن را با یک انبر دست و یا آچار نگه دارید. با انبر دست یا آچار دوم، مهره را باز کنید و کابل منفی را جدا کنید. تمامی این مراحل را برای پایانهی مثبت باتری خودرو هم انجام دهید. هنگام جدا کردن باتری خودرو نباید کابلها به هم برخورد داشته باشند. زیرا باعث ایجاد جرقه میشود. علاوه بر آن بسیار دقت شود که کابل مثبت به بدنهی فلزی ماشین برخورد نکند. حالا با استفاده از انبردست و آچار، پیچها را باز کنید و باتری را به آرامی خارج کنید.
بیشتر بخوانید؛ علل رایج تخلیه شارژ باتری خودرو
برق دزدی یکی از عیب های رایج در خودرو است و اصطلاحی در بین تعمیرکاران است، در اینصورت وقتی خودرو خاموش است، قطعه ای در خودرو، درصدی از شارژ باتری را تخلیه می کند و باتری ماشین بعد از چند ساعت دشارژ می شود. اگر این مشکل در طولانی مدت اتفاق بیافتد، باتری خودروی شما از کار می افتد و باید باتری را تعویض کنید. اگر برق دزدی خودرو، کم و در حد میلی آمپر باشد، در اینصورت اگر خودرو یک روز یا بیشتر خاموش باشد ممکن است باتری تخلیه شود ولی در برق دزدی های بالای یک آمپر، باتری در عرض چند ساعت تخلیه می شود. در اینصورت انرژی باتری، کاهش می یابد و توانایی استارت زنی ندارد. حتما قبل از هر اقدامی به برق کار حرفه ای و تعمیرگاه تخصصی برق مراجعه کنید.