در اتومبیلهای امروزی تجهیزات الکتریکی متنوعی وجود دارد. با پیشرفت فناوری روز به روز بر تعداد این تجهیزات و سیستمهای الکتریکی افزوده میشود. شرکتهای سازنده همواره به دنبال این هستند که آپشنهای جدیدی را به محصولات خود اضافه کنند. با توجه به نوع خودرو، این آپشنها متفاوتند. مهمترین تجهیزات الکتریکی خودروها شامل فن رادیاتور، برف پاک کن، کیلومتر شمار، فندک، قفل مرکزی، ECU ، صندلیهای برقی، آینههای تاشوی برقی، سنسورهای الکتریکی و ... میشوند. اما جریان برق این قطعات از کجا تامین میشود؟ اگر جریان تولید شده با اختلال در توزیع و انتقال مواجه شود، عملکرد سیستم چه تغییری میکند؟
در ادامه این مقاله از الو باتری پیشرو در صنعت باتری ماشین قصد داریم به این سوالات و مباحث پیرامون آن بپردازیم.
تامین انرژی اولیه با استفاده از باتری خودرو
وقتی سوییچ را میچرخانید یا دکمهی استارت را فشار میدهید تا ماشین روشن شود، سیگنالی به باتری خودرو ارسال میشود. با دریافت این سیگنال، باتری ماشین انرژی شیمیایی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند و جریان الکتریکی لازم را برای استارت خودرو فراهم میکند. در ماشینهای قدیمی، نیروی باتری فقط برای احتراق اولیهی ماشین به کار گرفته میشد. اما با گذر زمان و پیشرفته شدن ماشینها، تجهیزات بیشتری مثل چراغ، بوق و ... به ماشینها اضافه شد. این سایل برای شروع به کار، به انرژی برق نیاز دارند. یک سیستم پیچیده از مدارهای الکتریکی، در ماشینهای امروزی، انرژی مورد نیاز این وسایل را تامین و توزیع میکنند.
باتری ماشین با انرژی الکتریکی که در خود ذخیره میکند، میتواند در مواقع مورد نیاز، برق این وسایل را به آنها برساند. باتریها اگر در شرایط مناسب آب و هوایی قرار گیرند و به درستی از آنها نگهداری شود، میتوانند حدود چهار تا پنج سال عمر کنند.
خرید، فروش، تعویض باتری وانت آریسان با الوباتری، نصب در محل توسط متخصصان باتری.
چرا باید از باتری خودرو محافظت کرد؟
سلامت این قطعه بسیار مهم است. به طوری که اگر باتری خراب باشد یا ضعیف کار کند، تاثیر منفی روی دیگر قطعات خودرو میگذارد و به آنها آسیب میرسد. اگر میخواهید اهمیت این موضوع را بیشتر درک کنید، کافیست به یک مثال عینی در این خصوص توجه کنید. فرض کنید مچ پای شما ضعیف است. این مچ پای ضعیف باید تمام وزن بدن شما را تحمل کند. در این صورت وزن و فشار زیادی روی مچ پا اعمال میشود. یک باتری ضعیف هم همین مفهوم را میرساند. زمانی که باتری خوب کار نکند، فشار بیشتری روی قطعات سالم ماشین اعمال میشود و سیستم شارژ، موتور استارتر یا برقی هم تحت تاثیر قرار میگیرند. این قطعات حتی ممکن است از کار بیفتند. زیرا ولتاژ زیادی را برای جبران کمبود انرژی باتری مصرف میکنند. البته زمان استهلاک این قطعات به مرغوب یا نامرغوب بودن کیفیت آنها وابسته است. ولی در هر صورت، اگر قطعات ضعیفی در خودرو نصب شده باشد، استهلاک آنها سریعتر شده و خیلی زود نیاز به تعویض پیدا میکنند. بنا براین بهتر است قدرت اتومبیل خود را به شانس واگذار نکنید. زیرا ممکن است بعدا مجبور باشید هزینهی گرانی بابت این بیتوجهی پرداخت کنید.
همان طور که گفتیم باطری برق مورد نیاز خودرو را تامین میکند. هر قطعهای از ماشین که به برق نیاز دارد، باتری وظیفهی تامین برق آن قطعه را به عهده میگیرد. جریان الکتریکی توسط دینام تولید میشود و در باتری ذخیره میگردد. با نحوه کار دینام ماشین بیشتر آشنا بشوید.
هنگامی که قرار است خودرو استارت بخورد، چون موتور ماشین خاموش است، انرژی ذخیره شدهای در موتور برای راهاندازی اولیهی ماشین و احتراق لازم برای استارت آن وجود ندارد. در چنین مواقعی باتری وارد عمل شده و برق لازم را با یک ولتاژ مناسب تامین میکند. به طور کلی، هنگام استارت زدن، باتری به مدار برقی وصل میشود. با چرخاندن سوییچ یا فشار دکمهی استارت، عمل شارژ و دشارژ هم آغاز میشود. الکتریسیتهای که توسط دینام تولید شده به صورت انرژی در باتری ذخیره میشود تا در مواقع مورد نیاز، به موتور و دیگر قطعات خودرو انرژی برساند. این قطعات شامل چراغهای خودرو، ضبط، سیستم تهویهی مطبوع و ... است.
کدام یک از تجهیزات خودرو مستقیما از باتری انرژی دریافت میکنند؟
سیستم پخش ماشین، انرژی لازم خود را از باتری میگیرد. چراغهای اتومبیل هم برای اینکه روشن شوند، به جریان الکتریسیتهی باتری نیاز دارند. کولر و بخاری برای راهاندازی به برق نیاز دارند. باتری ماشین عهده دار تامین جریان الکتریکی این تجهیزات است.
با گذشت زمان و پیشرفت فناوری، آپشنهای ماشینها روز به روز در حال اضافه شدن هستند. باتری وظیفه دارد که برق تمام این تجهیزات الکتریکی را تامین کند. از این رو نگهداری این قطعهی حیاتی بسیار مهم است.
ظرفیت ذخیرهی باتری
باتری در خود انرژی ذخیره میکند و هر زمان که سیستم شارژ خودرو فعال نباشد، به قطعات الکتریکی ماشین برق میرساند. حداقل توان باتری برای مهیا کردن این انرژی و انتقال آن با مفهومی به نام ظرفیت ذخیرهی باتری تعریف میشود.
حداقل انرژی باید به اندازهای باشد که در زمان خرابی سیستم شارژ و شرایط اضطراری مثل سرمای زیاد یا تاریکی شب، انرژی لازم را برای استارت خودرو، نور پایین چراغهای جلویی و برف پاک کنها تامین کند. قابل ذکر است که در برخی از اتومبیلهای امروزی با نصب تایمر برف پاک کن، تیغهها به صورت خودکار شیشهها را تمیز میکنند. بدین ترتیب از حرکت اضافی تیغه ها جلوگیری میشود. این موضوع باعث کاهش استهلاک تیغهها و سیستم الکتریکی موتور برف پاک کن میشود. علاوه بر این، در مصرف برق باتری هم صرفه جویی میشود.
اگر خودروی شما مجهز به گرم کن شیشه است، برق این سیستم هنگام خرابی سیستم شارژ، توسط باتری تامین میشود. ظرفیت ذخیرهی مورد نیاز برای استارت خودرو و تجهیزات جانبی ماشین، در هر خودرو با خودروی دیگر متفاوت است. در صورتی که باطری ماشین بدون نقص باشد، میتواند تمام ظرفیت خود را به کار گیرد.
تامین انرژی دیگر تجهیزات خودرو توسط باتری
موتور فن رادیاتور: فن در قسمت جلوی موتور نصب شده است. هنگامی که موتور شروع به حرکت میکند، دمای قطعات داخلی آن به سرعت بالا میرود. وقتی این دما به حد مناسبی رسید، سیستم خنک کاری وظیفه دارد که از گرم شدن بیش از حد خودرو جلوگیری کند و گرمای اضافی را به بیرون خودرو انتقال دهد. موتور خودرو باید در دمای مناسبی نگه داشته شود تا بهترین عملکرد و بازده خود را به کار گیرد. به طور کلی، سیستم خنک کاری، دمای موتور را با سرعت مناسب بالا میبرد و پس از آن در یک حد متعادل به صورت ثابت نگه میدارد. این قطعه انرژی الکتریکی لازم را برای شروع کار خود، از باتری تامین میکند و به حدود 800 وات انرژی نیاز دارد.
گرم کن و سرد کن صندلیها: این سیستم امروزه در بیشتر خودروها استفاده میشود. فنها و تهویه کنندههایی که در صندلی خودرو قرار گرفتهاند، وظیفهی خنک سازی یا گرم کردن صندلیها را بر عهده دارند. در فصول گرم سال با عبور جریان هوا، مانع از تعریق بیش از حد سرنشینان میشوند و در فصل زمستان هم با فشار دادن یک دکمه میتوان صندلی را در مدت زمان کوتاهی گرم کرد. در برخی خودروها، این سیستم از تهویهی اصلی خودرو استفاده میکند. گرم کن و سرد کن صندلی، انرژی مورد نیاز خود را از باتری میگیرند. حدود 200 وات انرژی الکتریکی لازم است تا هر صندلی گرم یا خنک شود.
گرم کن فرمان: این فناوری در لیست آپشنهای رفاهی بسیاری از خودروهای لوکس قرار دارد. این قابلیت در خودرو با فشار دادن دکمههایی که در زیر یا روی فرمان تعبیه شدهاند، فعال میشود. المنتی که دور تا دور فرمان وجود دارد، با فشار دادن این دکمهها روشن میشود. گرم کن فرمان از برق خودرو استفاده میکند.
تهویهی مطبوع: سیستم تهویهی مطبوع به دو صورت اتوماتیک و دستی در خودرو وجود دارد. این سیستم با کمک دستگاههای کمپرسور، تبادل کنندهی حرارت و فن، هوای مطبوعی را به داخل فضای کابین پمپاژ میکند. انرژی مورد نیاز این قطعه مستقیما از موتور میآید.
بالابر شیشهها: در این سیستم، شیشه روی یک ریل و موتور الکتریکی سوار شده است و به بالا و پایین حرکت میکند. این موتورهای الکتریکی توسط باتری خودرو تغذیه میشوند. اگر یکی از شیشهها مشکل پیدا کند، معمولا مشکل مرتبط به موتور همان شیشه است. ولی اگر تمامی شیشهها غیر فعال شوند، احتمالا اشکال را باید در باتری خودرو جستجو کرد. زیرا احتمال این که هر چهار ریل یا موتور الکتریکی خراب شده باشند، بسیار کم است.
سانروف: این آپشن که با هدف ورود نور یا هوا به داخل خودرو طراحی شده است، به صورت برقی یا دستی فعال میشود. سانروف برای باز شدن، نیاز به انرژی دارد که این انرژی را از باتری میگیرد.
قفل مرکزی خودرو: قفل مرکزی مدیریت درب خودرو را بر عهده دارد. با سیگنالی که از میکروسوییچ دریافت میشود، دربهای خودرو باز و بسته میشوند.
قبل از روشن کردن اتومبیل و رانندگی با ماشین، از لوازم جانبی اتومبیل مثل رادیو، چراغ یا وسایل الکترونیکی استفاده نکنید. وقتی ماشین روشن است، دینام ماشین برق تولید میکند و پس از افت ولتاژ باتری، باتری خودرو را شارژ میکند. اما زمانی که ماشین روشن نیست و شما از وسایل الکتریکی خودرو استفاده میکنید، باتری ماشین انرژی مورد نیاز این وسایل را تامین میکند. باتری خودرو برای چنین استفادههایی ساخته نشده است. این قطعه فقط برای ایجاد یک انفجار ناگهانی برق برای احتراق اولیه است و نمیتوانند برق را به طور طولانی مدت برای وسایل الکترونیکی تامین کند. این کار به باتری آسیب میرساند و در صورت استفادهی مکرر عمر آن را میکاهد. برای دریافت راهکارهای مناسب برای نگهداری از باتری در راستای افزایش طول عمر این قطعه ارزشمند و همچنین انتخاب مناسب ترین نوع آن در هنگام خرید می توانید از کارشناسان الو باتری کمک بگیرید.