دینام برای تولید برق است و اگر خراب شود، باتری ماشین تخلیه خواهد شد. در واقع وظیفه دینام، شارژ مجدد باتری است. هنگامی که خودرو روشن است، باطری برق را به تمام اجزای خودرو انتقال می دهد. ولی باطری به تنهایی نمیتواند این مقدار انرژی را به اجزای خودرو انتقال دهد. لذا دینام خودرو در هنگام روشن بودن آن برق تولید می کند و آن را در اختیار باتری قرار می دهد. در حالت کلی دینام برق را تولید و در باتری ماشین ذخیره می کند. بنابراین در صورت خرابی دینام، باطری ماشین تخلیه می شود و این مورد، یکی از علت های تخلیه شارژ باتری خودرو می باشد. در واقع وظیفه باتری تنها تهیه برق برای استارت زدن است ولی دینام است که برق را به اجزای مختلف خودرو در زمان روشن بودن آن انتقال می دهد.
دینام خودرو چطور کار می کند؟
دینام خودرو، از مجموعه ای ثابت از سیم پیچ (استاتور)، یک سیم پیچ الکتریکی متحرک (آرمیچر یا روتور)، آفتامات دینام (رگلاتور)، یکسو کننده ولتاژ (دیود) و تعدادی جاروبک برای حفظ ارتباط الکتریکی با روتور تشکیل شده است. تمامی این قطعات در یک پوسته آلومینیومی قرار دارد ولی قرقره خارج این پوسته قرار دارد.جهت مشاهده قیمت باطری ماشین 70 آمپر کلیک کنید.
اجزای دینام خودرو
استاتور
استاتور از قطعات اصلی دینام است. استاتور از هسته و سیم پیچ ساخته شده است. هسته استاتور از چندین لایه از حلقه های شیاردار آهنی ساخته شده است. همچنین استاتور دارای چندین دسته سیم پیچ می باشد و تعداد دسته های سیم پیچ استاتور، نوع و تعداد دورهای آن در هر دسته در هر دینام متفاوت است.
آرمیچر
آرمیچر یا روتور،در قسمت مرکزی دینام است که از یک شفت اصلی فولادی و یک پوسته ی آهنی تشکیل شده است. آرمیچر دارای یک دسته سیم پیچ است که دور محور آرمیچر بر روی یک قالب پلاستیکی پیچیده می شود. دو سر سیم پیچ آرمیچر از میان دسته سیم پیچ و پوسته بیرون می آید و به کلکتور (حلقه های مسی) متصل می شود.
آفتامات
رگلاتور در دینام آفتامات نیز نامیده می شود. وظیفه آن در دینام کنترل جریان الکتریکی ورودی آرمیچر است. از آنجا که مقدار توان الکتریکی تولید شده در استاتور به نیروی مغناطیسی آرمیچر وابسته است، آفتامات با کنترل جریان ورودی آرمیچر بطور مستقیم بر توان خروجی دینام تاثیر میگذارد. به این ترتیب آفتامات دینام همواره بر توان الکتریکی خروجی دینام نظارت دارد.
جهت مشاهده قیمت باطری ماشین 60 آمپر کلیک کنید.
دیود دینام
واحد یکسوساز دینام که تعمیرکاران به آن دیود دینام نیز می گویند، یکی از قطعات دینام است. جریان الکتریکی تولید شده در استاتور دینام بصورت چندین فاز متناوب یا AC است که به دلیل تغییر دور موتور دارای فرکانس۰ی متغییر است.
علت و دلایل خرابی دینام خودرو
هنگامی که سوئیچ را می چرخانید، اگر ماشین روشن نشود می تواند به دلیل نقص عملکرد باتری یا آلترناتور باشد. اگر مشکل بخاطر این دو مورد باشد می توان براحتی آن را تشخیص داده و حل کرد. راه اندازی موتور خودرو یک فرآیند سه مرحله ای است: در ابتدا باتری انرژی الکتریکی را در اختیار استارت می گذارد، استارت با چرخاندن میل لنگ، موتور را به کار می اندازد، موتور تسمه دینام را می گرداند که آن هم باعث شارژ باتری می شود. این چرخه هر روزه در خودرو اتفاق می افتد که هر کدام از آن ها مکمل دیگری محسوب می شود.
با استفاده از جامپ استارت کردن مشکل خودرو را پیدا کنید. اگر موتور شروع به کار کند اما بلافاصله خاموش شود، احتمالاً باتری بدرستی شارژ نمی شود و دینام خراب است. اگر با جامپ استارت خودرو روشن شود و در حال کار کردن باقی بماند، اما با استارت زدن دوباره دیگر روشن نشود، احتمالاً باتری خودرو خراب شده است. برخی از دلایل و علت های مهم خراب بودن دینام خودرو بدین گونه است:
1. وظیفه دینام، تامین برق خودرو و شارژ باتری است، خرابی دینام اغلب به خاطر سوختن دیود، سیم پیچ آرمیچر و یا استاتور می باشد.
2. وقتی دور موتور کم می شود، دینام نمی تواند باتری را به صورت دائم شارژ کند، در اینصورت فشار زیادی بر دینام وارد می شود و دینام می سوزد.
3. درجه حرارت موتور در فصول گرم بالا می رود و فن با حداکثر دور کار می کند و استفاده از کولر خودرو و دور فن حداکثر در ترافیک باعث کاهش سرعت خودرو می شود، در اینصورت قدرت تولید برق توسط دینام پایین می آید.
علائم و نشانه های خرابی دینام خودرو
یکی از مشکلات برقی در خودرو، سوختن یا خرابی دینام می باشد. وقتی دینام خراب شود، خودرو می ایستد. کار دینام، تولید برق برای خودرو است. اگر از درست کار کردن باتری مطمئن شدید و خودرو دوباره شروع به کار نکرد، وقت آن است که نگاهی دقیق تر به دینام بیندازید. علائم و نشانه های مشخصی از بد کار کردن دینام وجود دارد که به شرح آنها خواهیم پرداخت:
1- هنگام رانندگی خودرو، به روشنایی چراغ های داخلی توجه داشته باشید. اگر چراغ های درون کابین ضعیف باشند، احتمالاً دینام خودرو خراب است.
2. کم نور شدن چراغ های جلو و لرزیدن آمپرها، صدای زیر کاپوت یکی از نشانه های خرابی دینام است که موجب مشکلاتی مثل استارت نزدن و یا از کار افتادن خودرو می شود.
3. روشن شدن چراغ باتری و دینام یکی دیگر از نشانه های خرابی دینام است. درباره چراغ خطا دینام بیشتر بخوانید.
4. .اگر باتری در چند روز خالی شود، احتمالا دینام آسیب دیده است
اقدامات لازم جهت جلوگیری از خرابی دینام خودرو
1. استفاده کردن از باتری هایی با ظرفیت بیشتر از 65 آمپر
2. اطمینان از وضعیت تسمه تایم
3. روشن نکردن چراغ ها در مواقع غیر ضروری
4. استفاده از فن کولر در درجه پایین